ČOVJEK – TO JE DUH KOJI GOVORI KROZ DUŠU NJEGOVOG TIJELA

human-spirit-2

Kada se čovjek ujutro probudi i kaže:
“Dobro jutro, moje tijelo! Volim te. Danas je dobar dan” – tada će dan biti bolji i kada navečer kaže: “Laku noć moje tijelo, ja te volim.” san mu je bolji i ugodniji snovi.

292620_87ba_7

Ovdje ćemo prikazati koliko negativne misli utječu na naše fizičko tijelo, odnosno, ne samo na nas nego i naljude sa kojima dijelimo životni prostor. Kada sunce sja, osjećam se dobro. No, kada sunce sja, i kažem sebi “Kakva sreća da sunce sja”, samim tim aktivno pribavljam sebi mnogo pozitivnog. Kada pada kiša i put je nemoguće prljav, čak i onda je moguće kazati nešto što će učiniti naše raspoloženje radosnim.

alison_coursewareintro_369

Čak i u najneprijatnijim situacijama ima nešto pozitivno, pustite kraju gorku lekciju, ionako ih je pun život.

Prema kozmičkom planu postoje zakon uzroka i posljedice. Što posiješ to ćeš i požnjeti. Bolesti jasno ukazuju na naše greške u odnosu sa samim sobom. Oni koji ne vole da im se ukazuje na greške i ne nauče kako ih popraviti, osuđuju sebe na patnju. Duh čovjeka zna svoju dužnost. To uključuje i dužnost da budu zdravi.

Ono što mi imamo u svojoj materijalnoj negativnosti nastavlja da se kotrlja nizbrdo, ali to je i ono što činimo loše za sve ostale ljude. Čovjek nije sam, ne živi sam. Bolestan čovjek zrači negativnost, izazivajući štetu i drugima. Shodno tome, bolest moje porodice, primjera radi, dijelom je izazvala moju bolest.

Kozmički zakon kaže: Sve što radim, vrati mi se.  Kako nepoznavanje zakona ne o oslobađa od kazne, tako i mi primamo kaznu za vlastitu negativnost. Sam čovjek preuzima bolest. To je posljedica.

Razlog je negativna misao koja skoro nikad ne ostane samo misao jer je općepoznati aksiom; misao postaje riječ, riječ postaje djelo, djelo postaje karakter, karakter jeste sudbina.
Najbolji doktor za čovjeka je – on sam, jer je uvijek pri ruci. Zadaća doktora je – učiti, napraviti, pomoći i ukazati na greške. Ako osoba sebi ne pomogne, Bog mu neće pomoći.

Postala je tradicija da se priča o fizičkom i mentalnom zdravlju kao da su različite stvari. Ali to je samo zbog okolnosti suvremenog čovjeka koji je toliko materijalistički, i stoga da bi ga naučili vratiti svoje zdravlje nužno je početi s nečim opipljivim, dakle fizičkim. Svakodnevna medicinska praksa diktira takav pristup. Ipak, osoba koja je izabrala mogućnost nekonvencionalnog ozdravljenja, dužna je znati šta je to zdravlje i koristiti to znanje.

Oni koje se nadaju da će jednim zamahom ruke izliječiti svoju bolest, teško se varaju, a svoju naivnost će kasnije platiti svojim zdravljem.

Bolest se može tretirati samo ukljanjanjem uzroka, a razlog leži duboko u tebi.

Svako potajno zna razlog, ali većina ljudi ne shvata to – jer ne želi to shvatiti, a ne želi shvatiti jer želi da neko drugi za njih uradi sve pa i da odnese njihovu bolest zamahom ruke. Ovo je jedan od razloga popularnosti mantri, ma u kojem god obliku ih “skockali”, jer mantre – to je lako, to se čak promovira kao “lagani način”, ili “najlakši način”, ali ne dovrše rečenicu oni koji to promoviraju. Naime, to je najlakši način – izbjegavanja problema, i suočavanja kako s problemom tako i sa samim sobom.

Osjeti da bi iscijelio; tako glasi nepisano pravilo samom pristupu zdravom emotivnom životu, a ‘zdrav emotivni život’ živi osoba za koju kažemo da je emocionalno inteligentna. Emocionalna inteligencija je jako lijepo, mada malo i opasno “skovan” termin. Koristiti ovaj termin znači ‘ne davati značaj drugim centrima u tijelu čovjeka’; instiktivnom, motoričkom, seksualnom i intelektualnom, već se sva zasluga pripisuje emocionalnom centru. Ali, koristiti ovaj termin u smislu samog ‘zdravog emotivnog života’ kojeg ne uvjetuje negativnost nastanjena u nama samima… to itekako ima mjesta!

PRIJAVITE SE NA ONLINE TERAPEUTSKI PROGRAM “UNUTARNJE PUTOVANJE”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s