ZAŠTO BOG UOPŠTE POSTOJI?

god-or-karma-what-to-believe-in-1090x613.jpg

“Mi ne razumijemo ništa, kad ovo razumijemo, razumjećemo sve” ~ Paul Mic~
Mi, čovječanstvo, ne znamo da postoji Bog, mi to vjerujemo, isto koliko vjerujemo u ljudskost ljudskog bića, u humanost u njemu. Znamo da postoji čovjek, životinja, znamo da postoji to što postoji, ali, jeste li se ikada zapitali zašto nešto uopšte postoji? Zašto? Mi znamo da živimo na planeti Zemlji koja je negdje u Univerzumu, ali gdje tačno? Gdje je taj Univerzum, onda? Niti znamo gdje smo, niti znamo zašto smo, ali vrlo dobro znamo uništavati ovo što znamo, a to je život jedni drugima. Zašto?

Nakon ove kratke izjave i pitanja na koja nema odgovora, slijedi još jedan kratki uvod u vidu pitanja koja mogu poslužiti kao smjernice za bolji život..

ŠTA BI BILO-KAD BI BILO?

Šta bi bilo kad bi jedni drugima bili religija i jedni druge poštovali kao svoju religiju?

Šta bi bilo kad bi prakticiranju takve religije posvetili naš život?

Šta ako bi naše molitve bile naše riječi?

Šta ako bi naši hramovi bila naša planeta Zemlja?

Šta bi bilo kad bi šuma bila mjesto za hodočašće?

Šta ako bi sveta vodica bila rijeka, more i ocean?

Šta ako bi meditacija bila naša ljubavna veza?

Šta ako bi za gurua, proroka… priznali život?

Šta ako bi krajnja mudrost ili cilj bila samospoznaja?

Šta bi bilo kad bi dopustili da ljubav bude centar našeg bistva?

Šta bi bilo kad bi čovjek shvatio da će više mira na Zemlji donijeti puno srce nego puno oružje?

Samo pitamo !!!

Možda bi prestalo biti razlika među ljudima, a samim tim prestalo bi biti krvoprolića u ime razlika. Možda bi opet čuli dječji smijeh u ljetna predvečerja, onaj glasni, kao nekad, i možda bi, tamo u daljini čuli potmuli tutanj voza bez primisli; opet se puca iz nekog oružja. Možda bismo prestali biti intelektualna životinja i postali čovjek, možda i natčovjek, istinsko ljudsko biće.

Možda, samo kažemo !!!

“Radije bih imao pitanje na koje se ne može odgovoriti nego odgovor na koji se ne može postaviti pitanje”, kaže Richard Feynman i pritom je dao pojašnjenje da je dobro biti radoznao, da to inicira potragu za znanjem, a potraga za znanjem rezultira znanjem, a nikako nije dobro prihvatiti odgovore i dogme koje nam nameću razne doktrine u vidu religija, sekta i filozofija.

Što se tiče ustaljenih ideja o životu, o Bogu, parafraziraćemo Bradforda Keeneya;
Moraš se promijeniti kako bi pronašao istinskog sebe. I kad se promijeniš, moraš nastaviti da se mijenjaš. Lažni idol je svaki koji se zadržava puno jer biva fosiliziran. Tako, vrijedi spomenuti ukoliko se tvoja ideja Boga ne mijenja, to znači da je fosilizirana, mrtva. Očito je da Bog ne voli one koji se drže jedne ideje o njemu. Istražite i Boga. Zahtijevajte odgovore od njega. Nemojte se bojati Boga. Volite. Srce spremno da voli je srce kroz koje Bog živi.

Otprilike ovako je to Alan Watts postavio;

“Bog ispražnjen do granice je čovjek, a čovjek koji se isprazni do granice je Bog.”

To bi značilo baš ovo što je Keeney rekao; da se ne držimo starih ideja pa ni Boga jer jedina istina što se tiče Boga i svega što se veže za njega je “ja ne znam”. Recite slobodno naglas i vidjećete kako oslobađajući učinak na čovjeka ima ova izjava; ja ne znam. O Bogu ne znam ništa, znam ono što su mi drugi rekli ili zapisali u knjigama, ali ja doista NE ZNAM.

Kad kažete “ja ne znam”, to znači da znate nešto, znate da ne znate i ukoliko već znate da ne znate onda imate svo pravo ovog postojanja da saznate, jer, kako Dekart kaže; “Ukoliko biste bili istinski tragaoc za istinom, onda bi bilo neophodno da barem jednom u svome životu posumnjate, što je moguće više – u sve.”

Tragajte sami, istražujte, ne vjerujte nikome ko vam pokušava nametnuti svoja uvjerenja, ne vjerujte u socijalizam, kapitalizam, teizam, ateizam, komunizam, deizam, pacifizam, bilo kakav dogmatizam…ne vjerujte, jer kad počnete u nešto vjerovati vi ste vrijedni koliko i mrtav čovjek, istražujte, zahtijevajte istinu i to onu za koju vaše srce zna da je istina jer, istina se osjeća srcem, ona se voli, a srce koje voli je srce kroz koje istinski Bog živi.

Azra & Nedzad Dzakulic

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s