EFEKTI UTJECAJA POZITIVNIH EMOCIJA

hands_paint_children_happiness_positive_smile_92895_2048x1152.jpg

Za početak, pokušajte biti svjesni svojih negativnih emocija; jer svaka emocija je reakcija tijela na um, u ovom slučaju na misao. Dakle, pokušajte biti svjesni svojih negativnih misli. Nemojte se zavaravati da ćete mantrama postići sjajne rezultate jer nećete; mantre vas uvode, one su sjajan početak za nešto što treba dati sjAjne rezultate, ali ti sjajni rezultati su još daleko od mantre. Zbog čega mantre ne uspijevaju? Jednostavno jer se mantrama pokušava iscijeliti emocija a to ne ide tako, mantrama se zapravo pokušava pobjeći pravom iscjeljenju jer da bi sicijelili, moramo osjetiti. Dakle, mantrama započnemo posao i onda po planu. A koji je plan, pročitajte u nastavku teksta.

 

 

“Najbolji način da se prevladaju neželjene i negativne misli i osjećaji je da se njeguju one pozitivne”, William Atkinson

Obraćati pažnju na vlastite misli i osjećaje nije samo važno za naše zdravlje, već i odnose i okruženje. Pozitivne emocije čine da se osjećate sretno i radosno, i da takve okolnosti i ljude privlačite u svoj život. Sreća i radost nisu isto, iako se prepliću, jer je radost posljedica sreće, koja je opet ništa nego snaga odabira individue sukladna okolnostima. Da, sreća se može odabrati, sada.

 

e3d95f781f0698ff8bc2cdf5e4422d2a.gif

Ilustracija predstavlja emocije koje nam dolaze i odlaze, a mi u sredini kao filter.

Sve oko vas vam se čini prelijepo, uživate u trenutku i stvari se čine na mjestu. Možete početi sa afirmacijama, svako jutro, iako je ovo kratkotrajno ali je početak jer, kako kaže jedan popularni autor; moja riječ ti može pomoći da se bolje osjećaš, ali znaj, ti nisi od riječi satkan.

B. Fredrickson, dugogodišnja istraživačica i autor u polju pozitivnih emocija, pokazala je kako njegovanjem pozitivnih emocija dovodi do naše transformacije. Njena teorija “Proširi i izgradi” ukazuje na to da pozitivne emocije dovode do prihvatljivog, ekspanzivnog ponašanja, i ove akcije, vremenom dovode do trajne emocionalne otpornosti, procvata i smislenih društvenih odnosa.

spiral-downward.jpg

Pozitivne emocije ili ponašanje kao što su: razigranost, zahvalnost, strahopoštovanje, ljubav, interes, spokoj i osjećaj povezanosti s drugima, proširuju naše perspektive, otvaraju um i srce te se osjećamo u skladu s okruženjem. Fredrickson kaže: ” Negativne emocije nisu dobre za naš procvat, a pozitivne su po prirodi suptilne i prolazne; tajna je da ne negiramo na njihovu prolaznost, već da pronađemo način za povećanje njihove količine”. Ova dva jednostavna korak koji se nadovezuju, odvešće nas do potpune pozitive;

1- Prvi korak zvuči ovako; umjesto da pokušamo povećati pozitivnost, eliminišimo negativnost,

2- Umjesto da pokušavamo eliminisati negativnosti, povećajmo pozitivnosti.

Dakle poenta je da ne ostanemo zaglavljeni u elminisanju negativnosti nego da nakon toga polako pređemo na kultivisanje pozitive.

Svakako je vrlo bitno o zadržavanju pozitivnih emocija temelj na kojima su nastale. UKoliko je ipak u nama nagomilata negativnost iz djetinjstva, iz tinejdžerskih dana, i mnoge druge kroz teške životne situacije, na takvim temeljima nikad pozitivnost ne može izgraditi svoju kuću do kraja. Ta kuća je nedovršena, obično njema krova i prokišnjava za sve ostale negativne emocije koje nam slijede. Neizmjerno je važno očistiti zaostale negativne entitete iz sebe. Neki od alata su Proces prisutnosti, Meditacije ili program meditacija koji sadrži aktivne meditacije, i jedna od ponajboljih tehnika koja razlučuje ulje od vode je Reiki. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neki od Reikista koji su završili tečaj Reikija u “Školi za dušu”

 

 

10101010

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s