MAKKO HO – VJEŽBE ZA PROTOK ENERGIJE KROZ MERIDIJANE

En-Forma-Makko-Ho-ejercicios-de-estiramientos-energéticos-SMALL-compressor

Makko Ho  potiče iz Japana, i to nisu samo vježbe već i tehnika samoiscjeljenja. Putem Makko Ho  istezanja tijela podstiče se pravilan rad meridijana što koristi unapređenju toka životne energije.

Vežbe se sastoje se od šest istezanja koja su namIJenjena otvaranju 12  glavnih meridijana (energetskih puteva u tijelu), njihovom pročišćavanju, jačanju, a time i poboljšanju rada organa.

 

Šta su meridijani?

The-meridian-system

Meridijani  ili kanali  su mjesta protoka Ki-ja, tj. energije. Ti kanali stvaraju mrežu koja povezuje međusobno sve dijelove tijela na fizičkom, emotivnom i mentalnom nivou.

Po tradicionalnoj japanskoj medicini, tijelo ima dvanaest osnovnih meridijana, i svaki povezuje Yin i Yang organe u tijelu.  Svaki meridijan je povezan sa određenim parom organa u tijelu, emocijama, elementima i bojama. Prakticiranje Makko ho vježbi će uravnotežiti tjelesnu, emocionalnu i duhovnu energiju. Praksa Makko ho će također pomoći imunitetu i općem blagostanju.

Vježbe radite po datom redoslijedu. U početku, trajanje jedne vježbe ne mora biti duže od jedne minute, a tri udisaja i tri izdisaja je sasvim dovoljno. Postepeno, kroz nekoliko dana, ili sedmica, (ovisno od individualnih mogućnosti) dodaju se po 2-3 udaha i izdaha, sve dok ne dostigne 21. U toku vježbanja možete brojati, ali pokušajte vremenom osjetiti ritam disanja bez brojanja.

Veoma je važno je da pravilno dišete kao i da se pravilno istežete radeći ove vježbe. Udasi i izdasi su lagani i spori. Vi meditirate radeći ove vježbe. Vaš um treba da bude miran. Ukoliko vam misli lutaju, postanite ih svjesni, ne vezujte se za njih, pustite ih. Vratite se disanju i istezanju.

Nikako se ne naprežite da uradite neku vježbu za koju još  vaše tijelo nije spremno!

Preskočite vježbu ili je uradite onako kako to sada možete i nastavite dalje. Iz mirnog stanja, ili pripreme za svaku vježbu, izađite sa udahom, i onda uđite u vježbu sa izdahom. Tijelom zauzmite položaj do granice bola (da osjetite blago istezanje).

Bol pri radu ovih vježbi nije cilj – oslobađanje tenzije jeste. Ostanite u tom položaju i dišite. Mjesto na kojem osjećate napetost, predstavlja blokadu u protoku energije.

Zato se fokusirajte na disanje, budite svjesni promjena koje se dešavaju u vama tokom svakog istezanja – ovo uključuje fizički, emotivni i svjesni dio (tijelo, misli, duh).

POSJETITE JOŠ NAŠIH ČLANAKA

MAKKO HO VJEŽBE 1- 6 (slijedite vježbe kao na slici)

 

1. Makko ho vježba istezanja, meridijan pluća i debelog crijeva

11

Iza leđa spojte palčeve na taj način da desnim palcem kao kukom uhvatite lijevi, oba kažiprsta usmerite poput antena na dole, ostale prste skupite u šaci. Udahnite. Dok udišete glavu blago zabacite unazad. Potom izdahnite. Dok izdišete savijte se naprijed iz kukova. Ispružite ruke, tako da oba kažiprsta budu usmjerena ka nebu, glava je opuštena, gledate u pupak.

makko-ho-vezbe-istezanja-prva-vežba

 

 

 

 

 

 

U ovom položaju duboko dišite iz stomaka (abdominalno disanje) tri puta. Koljena su ispravljena, leđa su prava. Nakon disanja, vratite se u početni položaj, zamjenite palčeve (sada se lijevim palcem kao kukom hvatate za desni), i ponovite vježbu.  Ukoliko se dugo godina niste bavili fizičkim aktivnostima i vaše tijelo nije razgibano, ili ste početnik, možete se poslužiti sa par trikova  koje će vam pomoći.

  • Blago savijte noge u koljenima
  • Ruke podignite do granice bola (da osjetite istezanje, ali ne i bol)

 

2. Makko ho vježba istezanja, meridijan želuca i slezene

12Kleknite na pod sa koljenima koja su jedno uz drugo, stopala su istegnuta, sjedite na pete.  Postavite ruke na pod iza stopala, tako da su prsti okrenuti ka stopalima.  Savijte blago laktove, opustite vrat i leđa, udahnite. Dok udišete glavu blago zabacite unazad. Možete ostaniti u ovom položaju bez naprezanja nekoliko udaha i izdaha.

Ako vam tijelo dozvoljava možete nastaviti dalje, ali ako vam “kaže”da mu je dosta, završite vježbu.

Ukoliko nastavljate vježbu prvo lagano udahnite, potom izdahnite. Dok izdišete podignite kukove i grudni koš ka nebu (druga slika). Zadržite se u ovom položaju 3 duboka udaha i izdaha iz stomaka. Ako želite još više da se istegnete, a tijo se tome ne protivi, spustite se lagano na laktove (treća slika). Zadržite se u ovom polažaju 3 duboka udaha i izdaha iz stomaka.

Trikovi za početnike:

  • Ne morate sjediti na nogama, možete raširiti stopala
  • Razdvojite koljena ako ih ne možete držati jedno uz drugo
  • Možete između nogu staviti i jastuče

Ova vježba je za mnoge najteža. Ukoliko neke položaje  ne možete uraditi sada, preskočite ih! Kada budete spremni, pokušajte ponovo.

3. Makko ho vežbe istezanja, meridijan srca i tankog crijeva

13Sjedite na pod, potom okrenite stopala jedno ka drugom. Tabani su jedan uz drugi, ruke ih obuhvataju palčevima sa jedne gornje strane, a ostalim prstima sa druge strane. Pete povucite što više ka tijelu. Opustite koljena i kukove, kičma neka vam bude prava.

Udahnite.

Dok se lagano savijate naprijed izdišite. Pri izdahu koljena neka idu ka podu, kao i vaš trup (ispravljene kičme!). Kada se nađete u položaju u kome osjećate istezanje, ostanite tako 3 puna udaha i izdaha iz stomaka.

4. Makko ho vježba istezanja, meridijan bubrega i mokraćne bešike

14Sjedite na pod. Kičma neka vam je uspravna, koljena prava, zategnuta, tabani zategnuti nožni prsti ka tijelu.

Udahnite. Dok udišete podignite ruke iznad glave tako da se dodiruju nadlanicama.

Dok se savijate unaprijed iz kukova, lagano izdišite. Rukama se uhvatite za gležnjeve ukoliko ste u mogućnosti, tijelom se spustite koliko možete dole, opustite vrat. Ostanite tako 3 puna udaha i izdaha iz stomaka.

Za početnike:

  • Olabavite tabane
  • Savijte blago koljena

5.  Makko ho vježba istezanja, meridijan perikarda i trostrukog grijača

Sjedite na pod, desna noga je uz tijelo, a lijeva stoji pored nje, ne preko. Prekrstite ruke tako da lijeva ruka bude iznad desne. Udahnite.

Izdišite lagano dok se savijate iz kukova, naprijed. Kada osjetite zatezanje koje je u isto vrijeme i prijatno, zaustavite se. Ostanite tako 3 puna udaha i izdaha iz stomaka. Kičma treba biti opuštena – ispravljena. Vježbu ponoviti sa zamenjenim nogama i rukama.

 

ENERGIZACIJA, ZAŠTITA I OBILJE; SVE U JEDNOM kliknite da saznate o čemu se radi

Za početnike:

  • Stopala ne morate držati potpuno uz tijelo

 

6. Makko ho vježba istezanja, meridijan jetre i zučne kese

16Sjedite na pod raširite noge u onoj mjeri u kojoj se prijatno osjećate, kičma neka vam bude prava. Udahnite.

Dok izdišete desnu ruku podignite na gore i savijte se bočno ulijevo. Lijevu ruku držite na desnoj nozi, kao što se vidi na slici. Ostanite tako 3 puna udaha i izdaha iz stomaka. Vježbu ponovite i u suprotnu stranu. Nakon toga, kao što druga slika pokazuje, nagnite se naprijed prepletite prste obje ruke, okrećući ruke tako da dlanovi budu okrenuti  izvana, palčevi su usmjereni ka podu. Ostanite tako 3 puna udaha i izdaha iz stomaka.

  • Opustite koljena, tabane…
  • Položaj sa prve slike radite tako da se stomakom i grudima savijate, ako vam je tako lakše

Prilikom izvođenja vježbe, budite oprezni i poštujte svoje fizičko i zdravstveno ograničenje.

VIŠE O ENERGIZACIJI saznajte klikom OVDJE

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s