Zašto nam ne uspijeva dosegnuti SADAŠNJI TRENUTAK?

 

Nećemo puno pisati o temi o kojoj je sve rečeno i na koju postoje mnogi blogovi i članci. Ionako je “Sadašnji trenutak” nešto što se mora osjetiti, a ne čitati.

Nećemo puno ni o vremenu, linearnom ni psihološkom jer se može desiti da čitaoca odvedu pogrešnim smjerom.

Teško je povjerovati da danas postoji neko ko nije čuo za doktrinu “Sadašnjeg trenutka”, i stoga ćemo danas, sada, malo o sadašnjem trenutku. Iako su mnogi pročitali knjigu Eckharta Tollea “Moć sadašnjeg trenutka”, i mi smo je dijelili u pdf formatu, mnogi su ostali samo na tome; naime, pročitali su knjigu ali nisu osjetili taj sadašnji trenutak. Mnogi naši prijatelji su nam se javljali i opisivali svoja iskustva, neki su se žalili da ne mogu dosegnuti taj sadašnji trenutak, neki su se žalili da ne mogu ostati u sadašnjem trenutku, a neki su knjigu pročitali kao lijepo štivo i to je ostalo na tome.

eckhart-tolle

 

Eckhart Tolle, otac sadašnjeg trenutka kako ga mnogi nazivaju, iako je on samo približio zapadnom svijetu ovu ideju koja je zapravo puno starija i ima korijene u drugim filozofskim i religijskim ili duhovnim sistemima.

 

Kao što je sa svim znanjem, znanje samo bez rasta bića je bezvrijedno, ono postaje automatsko i nema puno koristi od njega, znanje koristi ljudskom biću samo ako se uporedo radi na rastu bića koje će biti podloga tom znanju i obratno. Tek tada znanje pa i o filozofiji sadašnjeg trenutka postaje jasnije. Zapravo, rastom bića stječe se razumijevanje znanja jer je jedno znati, a potpuno drugo je spoznati.

 

 

Sadašnji trenutak se počeo olako uzimati, a to ova doktrina ne zaslužuje. Naime, postoji razumijevanje ideje sadašnjeg trenutka, zatim postoji razumijevanje sadašnjeg trenutka samog po sebi, i naposljetku postoji istinsko iskustvo sadašnjeg trenutka bez ideje ili misli o sadašnjem trenutku ali koje se može potpuno postići samo uz prevazilaženje prethodno nabrojana dva faktora. Moramo čitaoca napomenuti da je vrlo teško ostati u sadašnjem trenutku ukoliko prethodno nije poradio na intergaciji zaostalih negativnih emocija. Ove emocije se često javljaju i navode nas na razna sjećanja i razna sanjarenja, i samim tim sadašnji trenutak je samo balon koji se raspline prije nego i shvatimo da više nismo u sada. Također moramo napomenuti da, dok se sva pažnja pokušava prebaciti na sada, često zaboravljamo sebe, i tu je trik; kako može neko zaboraviti sebe, onoga koji treba biti u sadašnjem trenutku, i pritom misliti da je u sadašnjem trenutku? Nikako! To je tada samo umna konstrukcija, a ne bivanje na izvoru vječnosti, odnosno u sadašnjem trenutku. Stoga vas mi upućujemo da krenete slijedom, ispravnim slijedom i zakoračite u sadašnji trenutak. Sve počinje od nas, pa tako i sadašnjost. Postanite svjesni prvo sebe i sadašnji trenutak će doći sam od sebe, mora jer je to iznad njega, to je zakon Univerzuma jer ti jesi taj koji je u sadašnjem trenutku, a n sadašnji trenutak u tebi. Ovdje se već nameće ona poznata Oshova izjava; “Budi, nemoj pokušavati biti”, i time je sve rečeno. Naravno, nećemo ostaviti ovako šturo objašnjenje. Biti znači postojati, osjetiti postojanje, a to možemo vrlo jednostavno. To možemo tako što sada, baš sada prihvatimo ono što jesmo, a odbacimo misao o onome što treba da budemo ili onome što se od nas očekuje. Dakle, sada sklopite oči, udahnite duboko, opustite se, i prihvatite sebe potpuno takvog kakvi jeste, nemojte pokušavati, samo prihvatte. Uradite to sada, baš sada. Inzistiramo da to uradite sada jer kad to uradite vaše misli neće više lutati i vi ćete prihvatiti sebe. Misli kao misli, uvijek lutaju, ali ako smo svjesni sebe, onda je to ok, onda ih možemo zaustaviti kad god hoćemo i preusmjeriti gdje god hoćemo.

Misli su inače krivac mnogima zašto ne mogu ostati u sadašnjem trenutku, ali ako damo malo pažnje ideji da postoji misao, postoji mislilac, to ste vi, i postoji onaj koji je svjestan mislioca dok misli misao, to je vaša svijest, to je istinsko vi, vječno, iskonsko, ono što nema imena, godina, spola, religije, ono što jeste.

Dobro došli na izvor vječnosti, dobro došli u sadašnji trenutak.

Ps. naša ponuda za besplatne primjerke knjiga od E. Tollea u pdf formatu i dalje stoji, javite se.

 

10101010

2 Comments Add yours

 1. hey hey, fino i kvalitetno sročeno, nema šta. 🙂
  topli pozdrav šaljem i Zagreba…

  1. Azra Plese-Dzakulic and Nedzad Dzakulic kaže:

   Hvala sto nas pratite.

   Lp

   A & N

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s