ŠTA SE NAJČEŠĆE KRIJE IZA MASKE PONOSA

06a2a7d9540c0c8fc7132914041a1d431.jpg

Povrijeđen ponos je stid koji ubija osjećaje.

Ukoliko ste se pitali kako neke osobe mogu biti tako oguglale i bezosjećajne, ovo bi mogao biti vaš odgovor.
Jeste li upoznali nekada nekoga za koga se odmah može reći da je ponosan? Pa, saznajmo šta se zapravo krije iza maske.

Ponos klasični; osoba pokazuje svoje dobre strane jer se želi izdići iznad drugih; to je ono što mislimo, takav dojam želi ostaviti, međutim, on se samo želi izdići iznad svojih mana iskazujući vrline.

Nerijetko ponos prelazi u nadmenost i osobe čini slijepima za situaciju u kojoj su, pa se čini da su dali malo značaja situaciji i da ih ne brine uopšte ishod, međutim, istina je da se ni sami nisu snašli uslijed nadmenosti pa to kriju.

Ponos čini osobu preosjetljivom na jadanje, i ponosne osobe se ne jadaju. Ponosna osoba, ukoliko je bolesna, svoju bolest jadanjem preuveličava tako da joj ostane pravo na njen nedirnuti ponos što je vrlo, vrlo opasno jer osoba dolazi u opasnost od autosugestije i može sebi zapravo navući jako velike zdravstvene probleme efektom suprotnim od placebo efekta. Osoba dolazi u opasnost da postane hipohonder kasnije jer se naslušala o bolestima.

Ponos na vlastitu ljepotu dovodi do ljubomore na ljepotu drugih, a što rezultira arogancijom ili uništenjem ne samo vlastite ljepote nego i života. Od ponosa do nadmenosti je jako, jako tanka linija a nadmenost je karta, sigurna karta do duševnih bolesti.

Ponos posjeduje energiju kamena. Ova energija vodi do kamenca u bubrezima i skleroze u svim tkivima i organima. Ponos razvija i produbljuje osjećaj težine i bola. Ponosni ne žele biti poučeni i time sebi, nesvjesno čine sljedeće zlo; strah od poniženja i omalovažavanja se povećava do bijesa kod ponosnih i to prema svakoj vrsti pouke.

Ponosni pouku razumiju kao ponižavanje i naglašavanje njegovih mana. Ponos nerijetko vodi do osvete, koja je zapravo posljedica ovoga ponosa i ona se realizira unutrašnjim krvarenjem često kod osoba koje su ponosne ali ipak se žele prikazati dobrima. Kroz ponos u čovjeku obitava jedna smrtonosna energija, a njena posljedica je bezosjećajnost i on postepeno postaje prepušten tom osjećaju kojem se ne može oduprijeti. Iza samog ponosa, u biti, krije se ego.

 

 

 

10101010

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s