NADBUBREŽNA ŽLIJEZDA – ODGOVOR NA STRES

root

Adrenalin (epinefrin) je vrlo važan hormon u ljudskom organizmu. Najveći dIo adrenalina se sintetizira i oslobađa iz srži nadbubrežnih žlijezda kao hormon. Samo ime adrenalin (lat. ad+renes=na bubregu) ili epinefrin (grč. epi-+nephros=na bubregu) ukazuje na porijeklo ovog hormona.

U centralnom nervnom sistemu neki neuroni oslobađaju adrenalin kao neurotransmiter. Najveći dio adrenalina potiče iz srži nadbubrežnih žlijezda. One izlučuju adrenalin u krv i putem krvi adrenalin dospijeva do gotovo svih organa gdje se vezuje za receptore i ostvaruje svoju funkciju. Ovi neuroni učestvuju u baroreceptorskom refleksu. Baroreceptori su specijalne senzorne ćelije koje se nalaze u zidu velikih arterija: aorte u aortnom luku (lat. arcus aortae) i karotidanim arterijama (lat. arteria carotis comunis). Imaju ulogu u regulaciji krvnog pritiska.

Adrenalin zajedno sa noradrenalinom pripada simpatičkom nervnom sistemu. Korteks nadbubrežne žlijezde je blisko povezan s razvojem seksualne žlijezde, stoga nema sumnje o uticaju nadbubrežnog korteksa u vezi sa seksom jer utiče, ne samo na razvoj žlijezda, već iznad svega na karakteristike seksualnosti.

root-chakra

images

Čuveni doktor medicine Paracelzus je naveo vezano za bubrege sljedeće: “Priroda i egzaltacija Venere je pronađena u bubrezima, u razredu, i prema ocjeni i predodređenosti koji odgovaraju pleneti ili unutrašnjim organima. Pa onda, budući da operacije koje Venera izvodi su direkto vezane za ‘plodove Zemlje’ koji moraju biti stvoreni, potencija bubrega se koncentriše u ljudskim plodovima”.

Bez sumnje, Paracelzus je mislio na spolne organe s kojima Venera nikada neće moći iscrpiti tijelo Zemlje. On nastavlja:

“Prirodno je da bubrezi obavljaju svoju funkciju, i doista, nijedan drugi organ je ne bi mogao obaviti bolje. Dakle, kada Venera, na primjer, prima Veliki Entitet, potenciju začeća, bubrezi osuše svoju moć rasoloženja (Sensus) i volju čovjeka.”

Psihoanalitičari mogu dokazati izjavu koju je davno dao Paracelzus, koji je još tada  u svojim dijagnozama i liječenjima ulazio u zonu psihoanalize.  Kasnije je Freud uveo ovu oblast kao inovaciju u medicini.

Jogiji vide čakre u bubrezima, po jednu za svaki bubreg. Mudraci Hindustana tvrde da su Čednost ili Blud ljudskog bića označeni ovim dvjema čakrama. To dovodi pažnju na izraz u Apokalipsi sv. Ivana koja kaže: “Ja sam onaj koji ispitujem srca i bubrege, i daću vam svakome po djelima vašim” (Otkrivenje 2,23)
Veliki vidovnjaci vide dva lotosa, po jedan za svaki bubreg. Oni navode da kada je osoba Bludnik, da su ovi cvjetovi krvaVo crvene boje, a kada je čedna, oni su bijele boje.

Muladhara-Chakra-1-300x169
Nadbubrežne žlijezde se nalaze u nadređenom dijelu bubrega. Ove male žute žlijezde liče na prave piramide. Svaka nadbubrežna žlijezda ima svoj korteks i medulu koji se razikuju jedan od druge po svojoj strukturi i funkciji. Hormoni nadbubrežne žlijezde kontroliraju natrij i kalij, u krvi i ćelijama.

Psihoanaliza je pokazala da u slučajevima straha, bola, ljutnje, itd. nadbubrežna medula luči veću količinu adrenalina koja priprema sve ćelije organizma da se suoče sa svakom vrstom opasnosti. Pas je životinja koja ima istančano čulo mirisa i kada ga se neko boji, pas percipira miris adrenalina iz nadbubrežne žlijezde uplašene osobe, i može pokušati ugristi osobu. Pas po čulu mirisa može namirišati onoga ko ga se boji. Višak adrenalina negativno utiče na probavu. Vrlo snažne emocije mogu izazvati probavne smetnje.

Prva čakra – Muladhara koja djeluje preko nadbubrežne žlijezde utječe na lučenje kortizona kao i lučenje adrenalina.

Ako je prva čakra zatvorena ili blokirana, blokirana je i čovjekova vitalnost; čini se da čovjek nekako «nije tu». Javlja se duševni i fizički umor, bezvoljnost, strah, nedostatak samopouzdanja. Čovjek ima osjećaj da je vanjski svijet nešto strašno, da za njega nitko ne mari i da je na svijetu posve sam. Slabi otpornost na stres i osjetljivost na alergije.

Blokirana prva čakra može uzrokovati anemiju, artritis, hemeroide, išijas, tumore ili rak na tom području, proširene vene, slabu cirkulaciju.  Prva čakra predstavlja našu vezu sa fizičkim postojanjem i materijalnim svijetom. Uzemljuje nas u fizičku stvarnost. Kada je izbalansirana, pomaže u spajanju spiritualnog i materijalnog, uživamo u našem fizičkom postojanju. Kada nije izbalansirana, uplašeni smo od života, osjećamo se žrtvama, povlačimo se u sebe ili djelujemo samo u egoističkom smislu.

casdsafd

PRIJAVITE SE NA “REIKI ONLINE TEČAJ” I NAUČITE SVE O ENERGETSKIM CENTRIMA – ČAKRAMA I BALANSIRANJU ENERGIJE

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s