CIKLIČNO UČENJE: 5 ZEN KORAKA DO MAJSTORSTVA

buddha04

“Moderni heroj, moderni pojedinac koji se usudi poslušati poziv i potražiti palatu prisustva u kojem je sva naša sudbina, ne smije, zaista ne smije čekati da odbaci svoj ponos, strah, racionaliziranu škrtost, i  nerazumjevanje. “Živi”, kaže Nietzsche, “kao da je dan ovdje”. Nije društvo ono koje vodi i čuva kreativne heroje, nego upravo obrnuto. Svako od nas dijeli vrhovno iskušenje – nosi križ otkupitelja, ne u svijetlim momentima svojih velikih pobjeda, nego u tišini svog osobnog očaja” Joseph Campbell

Koncept Zen-a je otvoreni kišobran. To je temeljna Japanska škola Mahayana Budizma koja ističe vrijednost meditacije i intuicije. Specifičnije, to je uzvišeno stanje bez-uma postignuto kroz praksu bivanja, bez uma (misli), što dovodi do stanja ne-vezivanja (za sve materijalno, prim.prev.) Sve je u skladu s uvjetom da se bude prisutan da bi se postigao kompletan preobražaj. Dinamika razvoja nije pravolinijska, već “cik-cak” dinamika, umjetnost preobraženog heroizma, stanje prevazilaženja, gdje svijest svojstvena stvorenjima kreira transcedenciju. U tom stanju Nadčovjek-Podčovjek ciklus (koji predstavlja i životinjsku staloženost i samo-realizaciju ljudskih stanja) se otkriva kao ciklička nit koja vodi  – od profanog do svetog i unazad, i tako u nedogled.

cycle-376x394

Osvrnućemo se na 5 stepenica do majstorsva, a ovo učenje je nazvano CIKLUS NOVOG LAIKA (vidi sliku), reprogramirani kreativni heroji koriste ovaj ciklus, i uspinju na “nevidljiva mjesta” i spuštaju u “zabranjena mjesta”. Tako dobijaju mogućnost da uzmu dobro iz lošeg i uče iz lošeg za dobro.

Kombinirajući ova dva koncepta dobivamo Zen cik-cak dinamiku, koja je u osnovi reprogramiranje heroizma koristeći metodu Zen-a. Kroz praksu meditacije (stanja bez uma), i ne-vezivanja za rezultat (intuitivno osjećanje), Nadčovjek-Podčovjek ciklus otkriva se kao tama svjetlu, jin-jang, kroz spiralu bez početka i kraja koja s obje strane vodi u Veliku misteriju.
Za štovaoce ovog tipa drevnog predanja, postoji nezadržana ljepota u kaousu-unutar-reda, i redu-unutar-kaosa. Kako je Zen majstor Baso izjavio: “Ako vidim da imate osoblje, ja ću vam ga dati. Ako vidim da nemate osoblje, ja ću vam ga uzeti”. Ovo je Cik-cak put.

“Ako je vaš um prazan, on je uvijek spreman za bilo šta, on je otvoren za sve. U umu početnika postoji mnoštvo mogućnosti, ali u umu eksperta, samo ih je nekoliko” Shunryu Suzuki

Ljepota cikličnog učenja je da šutira um eksperta na početnikov um. Kada smo otvoreni za mnoge mogućnosti da naučimo nešto novo. onda se vraćamo i reintegrišemo sve što već znamo i još uz nove spoznaje. Ono što vam treba je zdrav balans,  širenja i integracije.

Laički ciklus ili ciklus laika je: neznanje i novo znanje, temelj na osnovu kojih se gradi svo znanje i iskustvo. Sve je ovdje novo, svježe i plodno. Svi koji žele proći ovaj ciklus su – početnici! Ego je prazan.

5 nivoa do majstorskog ciklusa (Novi laik):

Ciklus laika: To je ciklus neznanja i novih znanja na kojem se gradi svo znanje i iskustvo. Sve je ovdje novo, svježe, plodno. Svi koji “putuju” u ovom ciklusu su mladi početnici. Zone komfora su tačkice, mentalne paradigme postoje, ego je prazan, a snaga koja dolazi iz znanja je beznačajna.
To je područje običnog neznanja, zajedničkog svim ljudima, u kojem ljudski katalizator je analogan sjemenu, i pojedine domene znanja, ili umjetnosti, su analogne plodnoj zemlji. Ako smo mladi i naivni to je naš prvi, laički ciklus, onda smo osjetljivi na sve uticaje okoline, npr. čuvare umjetnosti ili čuvare znanje (nauka). Ako smo, međutim, naoružani prethodnim znanjem i iskustvom, možemo primijeniti ono što znamo iz prethodnog domena i naučiti dinamiku novog domena. Ovo je početak kruga majstorstva.

Ciklus Novaka: To je ciklus identifikacije, promatranja i prilagodjavanja. Sve je u procesu počinjanja ovdje, otvoreno i dobrodoslo. Svi koji putuju u ovom ciklusu su novajlije s vrlo malo znanja. Zone komfora su male. Mentalne paradigme se kristališu, ego se formira, i ono malo znanja što je stekao je pogrešno i spetljano. Sjeme je počelo nicati, svježe i zeleno. To je kao da ne-znanje padne na tlo, ali svejedno raste.

Ciklus vještina: To je ciklus izazova i borbe. Kada stvari stavimo u pravu perspektivu. Svi koji putuju u ovom ciklusu postaju vješti u određenoj domeni, ali postoji osjećaj pobune i potreba da se uspostavi ego. Zona komfora se širi, mentalne paradigme su oštre, ego je potpuno formiran i žudi za prihvatanjem, a znanje se koristi kao sredstvo ka konačnom majstorstvu. Sjeme je postalo biljka koja je probila tlo i počinje osjećati punoću snage života u sebi u određenoj domeni. Još uvijek postoji osjetljivost na “čuvara”, ali tu je i osjećaj egoistične pobune i sebične pobune. To je središte kruga majstorstva.

Ciklus učitelja: To je ciklus znanja i razumijevanja, Namjernog neznanja. Domena je postala struka. Svi koji putuju u ovom ciklusu su vješti i pozicionirali su se kao “oni koji mogu sve”, tipovi za sve i svašta, i uključuju svoju posebnu domenu znanja. Zona komfora je ogromna i sveobuhvatna, mentalna paradigma je oštra kao britva i kruta, ego je potpuno formiran, i univerzalno prihvaćen, a znanje je postalo moć. Biljka je potuno razvijena i cvjetovi daju plodove znanja, iskorištavanje okoliša u svakom aspektu svoje domene. Majstor je postao “čuvar”, ali postoji određeni tip kompleksa koji proizlazi iz tog naziva. Kompleks majstora koji ostavlja majstora slijepim za vlastito znanje. Kada “čuvar” pati od kompleksa majstora, on više nije otvoren, nije više kao spužva koja upija znanja, on postaje krut i dogmatičan sa svojim znanjem i popularnosti. Ovo je kraj kruga majstorstva.

Ciklus Novog-laika: To je ciklus holističkog razmišljanja i samo-ostvarenja, Više ne-znanje. To je područje višedimenzionalnog, sinergistično, transcedentalna primjena jednog znanja. Svi u ovom ciklusu su prosvijetljeni, samo-aktualizirana bića, otvorenog uma, sposobna za pojašnjenja u području egzistencije.  Nakon što su svladali najmanje jednu domenu znanja ili umjetnosti, zone komfora su fleksibilne, elastične i kao spužve, mentalne paradgime su viđene kao stvari koje moraju biti slomljene i misli se van okvira; ego se primjenjuje umjetnički, holistički, adaptivno i simbolički, i znanje je postalo moć koja mora biti proširena da bi se završio prirodni ciklus i oslobodilo od krivnje koja dolazi od apsolutne moći.

PRIJAVI SE ZA PROGRAM .- UNUTARNJE PUTOVANJE – ŠKOLA ZA DUŠU

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s