MEDITACIJA MIJENJA STRUKTURU VAŠEG MOZGA

m9.gif

Ljudsko tijelo ima sposobnost samo-iscjeljenja, morate samo biti svjesni procesa, i odabrati ispravan kanal za iscjeljenje. Jedan od tih kanala, vjekovima, je praksa meditacije u kojoj pojedinac trenira um, i priziva stanje svjesnosti, da bi ostvario neku korist ili kao krajnost samoostvarenja. Meditacija utiče na vaše psihološko zdravlje reducirajući stres, depresiju, anksioznost, krvni pritisak, ovisnosti, imuni sistem i unaprijeđuje memoriju. Ali da li ste znali da meditacija može da promjeni strukturu vašeg mozga na moćan i pozitivan način?

Andrew Ostrovsky_tech sci_credits_reverse.gif

Uvijek smo vjerovali da mozak prestaje da se mijenja s odrastanjem. Zapravo, mi imamo sposobnost i kapacitet da promijenimo emocionalne disfunkcionalnosti našeg mozga. Kada povećavate svjesnost u stanju bez uma, vi transformirate vaš mozak, kreirate nove linije kretanja ili promjene u neuronima koji međusobno komuniciraju. Dok unaprijeđujete ovu naviku, iznova i iznova, to će dovesti do promjena vašeg mozga. Neuro-naučnica Sara Lazar, na TEDx Cambridgeu, pojašnjava kako je moguće da meditacija nanovo oblikuje vaš mozak. Meditacija za kratko vrijeme poboljšava vaše zdravlje na duže staze. Sara Lazar je dokazala da 8 nedjelja (sedmica) meditacije (stanja bez uma) može dovesti do strukturalnih promjena mozga, uključujući povećanje gustoće sive materije u hipokampusu, za kojeg se zna da je važan za učenje i memoriju, i u strukturama povezanim sa samo-sviješću, suosjećanjem i introspekcijom.

medddditateeerr.jpg

Meditacija nije misao o meditaciji, meditacija je stanje bez misli (ilustracije gore)

Učesnici u ispitivanjima su pokazali smanjenje sive materije u amigdali, dijelu povezanom sa anksioznošću i stresom. Studija provedena s muškarcima i ženama koji su meditirali samo 40 minuta dnevno imali su deblje kore zidova nego ne-meditanti (studija je rađena 2005.g.. sa osobama koje su bile iz Amerike, što znači da su iz tzv. zapadnjačke, moderne regije u kojima nema tradicije meditiranja, a povećan je nivo ambicija, njegovanja materijalističkih vrijednosti, užurbanosti, takmičenja, stresa i brze promjene događaja). Ovaj dokaz kod njih nakon meditacija je pokazatelj da je njihov mozak počeo sporije stariti.

Kortikalna debljina je također povezana sa donošenjem odluka, pažnjom i memorijom. Naučnici koji su izučavali aktivne meditacije potvrdili su poboljšanje promjene raspoloženja, zajedno s povećanjem veza moždanih signalizacija. Pronašli su i ekspanziju mielina, zaštitnog masnog tkiva koji okružuje živce, u prednjem dijelu mozga, cingularnoj regiji. Deficiti u aktivaciji ovog dijela mozga povezani su s poremećajem pažnje, demencijom, depresijom, šizofrenijom i mnogim drugim poremećajima. Dakle, opasno po nas. Ove, aktivne meditacije, kako i ime kaže, pune su aktivnosti; plesa, mantranja, skakanja, i još. Postoji tačan redoslijed ovih meditacija koji, prvo pogođen, daje izvanredne rezultate.

meditirrrrja

Ukoliko imate želju meditirati, a ne znate kako, ili ukoliko već meditirate a ne znate da li to radite ispravno, preporučujemo vam naš program meditacija online. Naš program se sastoji od aktivnih meditacija koje su namijenjene modernom čovjeku, od vođenih meditacija s mantrama i naposlijetku klasične meditacije. Sve opise i ilustracije postepeno dobivate u inbox vašeg Facebooka, e-maila ili skypea, po vašem odabiru. U svakom trenu ste slobodni tražiti smjernice od nas ili iznijeti nejasnoće.

Izbjegnite troškove odlaženja na razne seminare i kampove meditacija, jer nema ni udobnosti ni sigurnosti kao one koju imamo u svome domu. Dakle, meditirajte u svome domu sa Školom za dušu. Ukoliko vas zanima još informacija o meditaciji, kliknite OVDJE, a više o našem program možete saznati OVDJE, kao i na Fb stranici OVDJE.

Pratite nas i na Facebook stranici, Fb profilu, i Fb grupi Škola za dušu.

10101010

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s