ZAŠTO DONOSIM ODLUKE ZA KOJE ZNAM DA SU LOŠE PO MENE?

  intuition

Svako ko se bori s nekom ovisnošću ili disfunkcionalnom vezom, ili čak ako ste na dijeti, nastavlja to raditi iako ih to čini nesretnima. Čudno?Mnogi u ovakvim slučajevima su iskusili onaj neki glas u pozadini svog uma koji im je govorio da nešto ne učine, ali su ipak to učinili. Možda se to baš vama dešava. Možda ste u pijanom stanju sjeli za upravljač vozila, i, iako ste toga bili svjesni , stisnuli ste gas i nastavili voziti ili ste bili pozvani u društvo prijatelja koji donose negativnosti i drame u vaš život, i vi ste, protivno vlastitoj presudi, pristali s njima da idete. Situacije su različite od osobe do osobe, ali svi uvijek s vremena na vrijeme nađu sebe pred izborom iako znaju da nije dobar za njih, ali gotovo kao da su njihova tijela bila opsjednuta nekim entitetom, neki glasić im je rekao da to učine. To je gotovo kao da nisu imali izbora po tom pitanju.

“Oprostite sebi što niste u miru. Onog trenutka kada u potpunosti prihvatite vaš ne-mir, vaš ne-mir je transmutiran u mir. Sve što u potpunosti prihvatite će vas dovesti tamo, u mir. Ovo je čudo predaje.” Echart Tolle

Nažalost, živjeli smo u svijetu koji nam je propovjedao stvari kao što su “više samodiscipline”, ili “raditi više, brže, zaraditi više novca, kontrolirati sebe i svoje postupke metodama straha i srama”. I onima koji su se usudili da potraže dublje, umjesto samo da izvana čine promjene, da bi napravili zdravije i svjesnije odluke, postalo je jasno da više kontrole sebe ne funkcioniše. Sve aktivnosti dolaze iz dubljih emotivnih problema ili sistema vjerovanja iz podsvijesti koja nisu lako čitljiva svjesnom umu. Ali nova realnost se pojavila. Ako je donošenje dobre odluke za sebe stvar samokontrole, onda bi trebali imati veću stopu uspjeha u tome. Više samokontrole nije odgovor. Pa šta je onda odgovor? Da bi pronašli odgovor moramo osmotriti pitanje “Zašto stalno donosim odluke koje nisu dobre za mene?”

Zaustavite interni rat

Neki od najljepših momenata mogu biti uprljani osjećajima srama i nedostojnosti. Taj obrazac vas uvodi u ograničenost postojanja. Čak ni ne shvatate da ti radite, već mislite da što više napora ulažete da ste na pravom putu.

Ovo je jedan lud život. Jedini posao koji se treba raditi nije eksterni. Neka vas život preuzme, obavije, preokrene, zapleše s vama, oblikuje vas da predate otpor i vašu potrebu za kontrolom i vaše postojanje će biti ljepše, sa više smisla, ljubavi.

Ako pogledamo na postavljeno pitanje, uočićemo da je prisutan element krivice. “Zašto ja…”, kao da smo mi ti koji smo u kontroli izbora. U tome leži problem. Dokle god mislimo da mi komandujemo biće jednako proporcionalno koliko žestoko presudjujemo sebi i krivimo sebe (ili u nekim slučajevima druge) kada je u pitanju donošenje odluka. Ključ je da se predamo. Ali šta predaja znači? I kako to ima moć promijeniti naše živote na bolje? Mi smo odgajani da mislimo kako imamo apsolutnu kontrolu nad našim životima. Ego želi imati kontrolu nad svim. Ali prvi korak ka promjeni i donošenju boljih odluka je da izjavimo da nemamo kontrolu i nismo zaduženi za ništa.

Gledajući stvari iz ove perspektive mi zapravo rastemo do vibracija gdje sve postaje “OK”. Za ego koji sve presudjuje na dobro ili loše, za svaku emociju ili akciju ovo će u početku biti čudno.

Npr. u primjeru osobe ovisne o kockanju, koja se odrekla navodne kontrole nad svojim akcijama, sve postaje OK, i može se činiti neautentično biti sasvim OK s činjenicom da ulazi u bankovni minus, a ipak sjedi kraj automata za kockanje. Ali zašto je to u redu? Zato što se dešava! Sve što se događa je trebalo da se desi, i zapravo se ne bi događalo, osim ako nije bilo dio vas, i vaše više je bilo suglasno da je OK. Ovo je srce prave predaje, ako se događa, bez obzira koliko je bolno, ili koliko željeli da se nije dogodilo, ali ako se dogodilo onda je to OK. Smatrajući da se sve prirodno javlja kao “OK”, ego više nema neprijatelja kojem sudi ili se s njim bori. Ego treba nešto da sudi kako bi preživio, to je zbog čega se ego boji da donese odluke koje će biti označene kao “pogrešne”. U minuti sve postaje OK, i ego upoznaje svoju smrt, zbog čega ovaj korak postaje teži nego što izgleda. Budite strpljivi sa sobom, to se neće dogoditi preko noći. Shvatite da je potrebna određena količina patnje “Briga je jedna od najtežih stvari koje trebamo predati. Toliko smo uslovljeni da brinemo o našim najmilijima, finansijama, zdravlju, a time samo održavamo probleme. Odgovor je uvijek božanska predaja i povjerenje” -Kevin Fitzgerald
Patnja je često katalizator za promjenu. Kako da znamo šta želimo ako ne iskusimo vrijeme i ponovo stvarnost koju smo svjesno odlučili da ne želimo? Činjenica je da se želimo probuditi i naše više ja snažno želi istupiti i preuzeti kontrolu nad našim životima za nas, ali ne može dok god se snažno držimo uvjerenja da “Ja sam glavni, držim kontrolu nad mojim životom, mislima, djelima…”.

Što više pojedinac misli da ima kontrolu nad svojim životom doživljavaće više patnje koja je potrebna prije nego predaja preuzme mjesto kontrole. Ako ste usred patnje i bola u svom životi, to može biti samo zato što dio vašeg ega se još uvijek čvrsto drži za svoju “moć”. I to je u redu. Doći će trenutak u vašem životu kada će ego morati pasti na koljena pred životom. Možda ste se našli tako duboko u boli da vam je jedina opcija da “dignete ruke” jer više nemate snage ni ideje ni rješenja šta napraviti i koji je najbolji izbor, ili da ste pred činom kada treba da odabere ono čega ste se toliko plašili ( i možete pozvati božansku intervenciju, slušajući unutarnji glas, ili da nemate više snage ostati ista osoba), i ovdje vaša priča počinje. Onog trenutka kada prestanete vjerovati u sebe (svoju osobnu volju) i počnete vjerovati u moć veću od vas, vaše misli i um postaju portal kroz koji se viša moć manifestuje. I ako i dalje nalazite sebe da pravite odluke od kojih želite pobjeći, onda morate proglasiti predaju i prihvatanje ponovo. Ništa se ne dešava slučajno, i sve je tu da vam pomogne. Promjene se često ne javljaju u momentu, i činjenje mirne predaje sa svakom odlukom, emocijom, misli, ili djelom, omogućava da se otpor u tebi promjeni, i time će se smanjivati svaki put kada odluke donesete u skladu s višom mudrošću. Nećete biti gurnuti u nešto čime ćete,ultimativno, profitirati ili biti nagrađeni. Zbog toga najbolje i najpametnije od nas i dalje zahtjeva, s vremena na vrijeme, da napravimo “loše” odluke, kako bi nastavili vježbati ovu malu stvar zvanu – bezuvjetna ljubav, što znači “voljeti sebe bez obzira na sve”.

Azra i Nedžad Džakulić

13438812_1639509426375453_4084149929461541813_n

PRIJAVI SE NA REIKI ONLINE TECAJ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s