EGO ILI DUŠA, OBRASCI ILI NAUČENE LEKCIJE

soul-mate-5.jpg

EGO ILI DUŠA- ŠTA PREDSTAVLJA VAŠE ŽIVOTNE OBRASCE

“Ništa ne odlazi dok nas ne nauči ono što treba da znamo”

Pema Chodron

Obrasci našeg ponašanja su nastali kao reakcija na neku emociju; naša reakcija uključuje određeni niz zgrčenosti mišića i pokreta tijela, retoričku reakciju ili neku emociju koju je data situacija prizvala. Ti obrasci su nastali davno, vjerovatno u našem djetinjstvu još dok nismo bili spremni nositi se s nekim situacijama.

Ljudski život se sastoji od paterna, obrazaca, arhetipova zamršeno utkanih u naše postojanje. Ovi obrasci sadrže poruke, lekcije, i uvide u životne misije; mnoge prikupimo od društva prepoznavanjem kao vrlo mudrih u to vrijeme i uključivanjem istih u naš život, jer nude neiscrpan izvor mudrosti. No, život se nastavlja a naši obrasci ostali isti.

Problem je samo što većine nismo svjesni i nastavljamo reagovati uvijek iznova na neke situacije sa sasvim malim izmjenama likova ili mjesta dešavanja. Utisnute teme se ponavljaju kroz naš život npr. kroz ulazak u destruktivne veze, zaljubljivanje u nedostižne partnere, samo-sabotiranje poslovnih poduhvata, bježanje od odgovornosti; beskrajno se pojavljuju i u našoj kozmičkoj realnosti poput kompjuterskog programa.

Energetski plan ovih obrazaca, na osnovu koje postavljamo temelje našoj realnosti, je uvijek prisutan. Naša pažnja ih kontinuirano privlači. Zašto? Da nam ponudi još jednu mogućnost da procijenimo trenutne okolnosti, i bliže ih osmotrimo. Ako nismo svjesni, odbacujemo ove obrasce i osjećamo se bespomoćno, bez nade i kao žrtve, baš kao da se cio svijet urotio protiv nas. Egova interpretacija.

b95c3049d6ff9c59047940ba48a533a2.jpg

Ego procjenjuje i sudi našim životnim okolnostima, smišlja bezbrojna objašnjenja i pokušava dokučiti zašto se stvari dešavaju na način kako se dešavaju. Sve dok nas ne zahvati struja neprekidnog razmišljanja, sve dalje i dalje.

Poenta je uhvatiti sebe usred brbljanja ega, jer postoji pukotina kroz koju svjetlost ulazi; trenutak tišine- prostor između misli. U suprotnom, “Radio Mileva” egovog brbljanja i njegovog ludila se nastavlja, a jasnoća i sloboda nam izmiče. To je kao dugme koje se zaglavi i ne možemo izaći iz “Radio Mileva” programa. Kao što je Wayne Teasdale naglasio: “Ego postaje ozbiljna prepreka za našu moralnu, duhovnu i psihološku evoluciju, kada postane naš jedini motivacijski i voljni fokus, ili kada sam određuje naše odluke i akcije. U običnom životu je dovoljno loše, a katastrofa na duhovnom putu”.

Da bi saznali dublje značenje životnih okolnosti, velikih dešavanja u našim životima, obrasce ponašanja, moramo produbiti svjesnost. Osvjetljavanje individualnog puta i životnih obrazaca neće doći od ega, već od božanskog. Duša pokušava nešto da ti otkrije, slušaš li?

image_862708150843439383806

Viša mudrost govori kroz jezik intuicije, neki unutarnji glas dostupan svima nama. Kako je dr. Mona Lisa Schultz naglasila: “Za razliku od preovladjujućeg mita, to (intuicija) ne postoji isključivo između male grupe pojedinaca koji imaju neku vrstu Bogom dane moći….. To čulo dijelimo svim.” Gary Zukac je intuiciju nazvao ” percepcija izvan fizičkih čula koja treba da vam pomogne”. Nazovite intuiciju kako god želite: Vibracije, čula, slutnje, predosjećaji… ona nudi neprocjenjive informacije.

Racionalni um često nam govori jedno, dok naše fizičko tijelo (osjećaj “iz stomaka”) počinje da luduje i slutimo nešto drugo, a bez logičkih, racionalnih objašnjenja. Da bismo napravili razlike u ovim nijansama života, moramo se podesiti s tokovima života. Za pristup tim tokovima moramo slušati! Budite mirni, budni. Budite u SADA.

Svijest nam omogućava da dešifriramo značenja i obrasce života; nudi mapu puta za navigiranje ovog ljudskog postojanja. Ovo otvara vrata za sinkronicitet, otkrovenje, božansku milost da ispuni naše živote. Da sumiramo, teme i obrasci našeg života služe kao putokazi na putu, božanski postavljeni da služe našem rastu, evoluciji (svijesti).

Dakle, samo ih je potrebno prepoznati i odgovoriti umjesto na njih reagovati. Izbor, kako ćemo to protumačiti, je na nama, ili ćemo dozvoliti egu da obavi taj posao ili Duši, višoj mudrosti, da nam ponudi smjernice putem intuitivnog uvida, snova, metafora, misaonih formi, zapravo je na nama. Što više istražujemo put, to više razumijemo da tzv. prepreke, kako ih ego tumači, nisu ništa drugo do lekcije koje učimo. Kako je E. Tolle lijepo rekao: “Život će vam dati ona iskustva koja su najkorisnija za evoluciju vaše svijesti.

Kako znate da vam je ovo iskustvo potrebno? Zato jer je to iskustvo koje imate u ovom trenutku.” Dakle, prihvatite sva iskustva. Pratite intuitivno vodstvo, i svoju dušu, odgovorno i svjesno.

Ukoliko želite imati svoga trenera za lični i duhovni razvoj, više informacija pronađite ovdje; ŠKOLA ZA DUŠU I U VAŠEM DOMU

2 Comments Add yours

  1. Violeta Markovic kaže:

    Zainteresovana sam za vasu knjigu”Moc volje”u PDF formatu.Takodje,kako radite obuku-inicijaciju za Reiki?

    1. Azra Plese-Dzakulic and Nedzad Dzakulic kaže:

      Hvala Vam što nas pratite, molimo Vas javite se na naš Fb profil Azra Nedzad Dzakulić ili na našu Fb stranicu Škola za dušu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s