BOGATSTVO TIHOG UMA

bf7c3b5e0e5971a8f2c5b8e04721800f.jpg

 

Jeste li čuli za Ikigai? To je Japanski koncept značenja razloga za bivanje. Svi, po Japancima, imaju Ikigai. Pronaći svoj Ikigai se može ukoliko se izučava sebe. Riječ Ikigai aludira zapravo i na vrijednost života, odnosno, istinsku vrijednost onoga što u životu svakog pojedinca zaista vrijedi. Stoga je Ikigai sinonim za istinsku vrijednost. Također aludira na mentalne i duhovne okolnosti koje individui otkrivaju vrijednost njegova života. Abraham Maslow je u jednoj izjavi pobliže objasnio Ikigai; Muzičar mora svirati, slikar mora slikati, pjesnik mora pisati, jer to mu u konačnici donosi mir sa samim sobom. Ono što čovjek može biti, čovjek treba biti. I tu je, u prihvatanju toga skriven mir sa samim sobom. Miran, tih um, ne znači zatvoren um, naprotiv; to je budan um koji traži Istinu. I takav um može uvidjeti da problem koji se pojavi, zapravo se pojavi u percepciji onoga kojem se pojavio, a ne u vanjskoj stvari koju percepcija želi predstaviti krivom za problem. Recimo, naša noga nas zasvrbi i mi se počešemo, prirodna reakcija, ali ukoliko je upalni proces u koži, naše češanje će samo pogoršati stvari. Stoga, imamo za vas jednu prekrasnu vjebu; sjednite, sklopite oči, nalonite se u neki udoban naslonjač, potpuno se opustite, neka misli koje vam dođu samo prođu kroz vas kao mekani oblaci, ne držite se ni za jednu misao. Ostanite potpuno tihi, mirni, obratite pažnju samo na svoje disanje, 5 minuta, toliko je potrebno. Zatim prizovite sve vaše probleme koji vas muče, neka dođu i neka svu svoju silu istresu, pozovite ih onakvima kakvi su trenutno, a ne onakvima kakvi bi mogli biti, pozovite ih i pozdravite ih kao najboljeg prijatelja, prihvatite ih kao najboljeg prijatelja. Osjetite u svome solarnom pleksusu, u prsima, kako vas stežu i kako su teški, samo posmatrajte osjećajima tu težinu i dozvolite joj da bude tu, ona je sastavni dio vas, neka je tu. Prihvatite je u potpunosti i svjedočićete čaroliji, svjedočićete kako nestaje, kako se rasplinjuje sva bol i problemi, jer najčešće je problem u tome što mi mislimo da bi naš problem mogao eskalirati i šta bi sve time moga načiniti. Tu, u prihvatanju koje slijedi iz mirnog i tihog uma, leži vaša sloboda, potpuna i divna, onakva kakva treba biti; sveta.

Dakle, za ovu vježbu potreban je miran i tih um, ukoliko nemate prvi preduvjet ispunjen, vježba neće uspjeti, stoga da bi se osigurali da će vježba polučiti uspjeh, daćemo par vježbi za smirivanje uma.

Možete ih uraditi sve i uočiti koja vam najbolje odgovara i nju nastaviti raditi.

Prva vježba: Sjednite u udoban položaj, sklopite oči i uđite u sadašnji trenutak tako što ćete svu svoju pažnju prebaciti na svoje disanje. Pažnju potpuno posvetite disanju, samo dišite na nos, polako i smireno.

Druga vježba; sjednite u udoban položaj i sklopite oči. Obratite pažnju na svoja stopala, oba stopala, zatim pažnju prebacite na svoja koljena, zatim na srce, osjetite kako kuca, zi tu zadržite pažnju, na srcu koje kuca, slušajte ga tiho, osjetite ga. To je život, to je ljubav, tu je i duhovno srce, tu ste vi, tu živite, unutar svoga tijela, osjetite to. I tako ćete razlučiti da vi niste svoje tijelo, da je um u vašem tijelu, vi ste treptaj vječnosti koji je svjestan svoga uma.

Treća vježba, stanite pred potpuno bijeli zid, odaberite jednu tačku i samo gledajte, gledajte i gledajte u bijeli zid, u tačku na zidu, i um će se postepeno, vrlo brzo zapravo, umoriti i predati.

Četvrta vježba; upalite svijeću, običnu, sjednite pored i gledajte u plamen svijeće, isto kao kod zida, nakon par minuta um će se umoriti i predati. Umjesto svijeće možete koristiti gif sliku ispod.

torus

 

Ovo sve je postupno uvodjenje u meditativno stanje. Za one koji žele ostati na ovom nivou vibracija, imati miran um, predlažemo naš program meditacija. Više info klikom OVDJE.

 

 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s