JIN I JANG NAŠE JETRE – “ČAKRA MOĆI”

maxresdefault

Jetra je najveća žlijezda u organizmu. Nalazi se na desnoj strani, upravo ispod dijafragme, ima tamno crvene boju. Kod čovjeka jetra ima važnu ulogu u metabolizmu obavljajući mnoštvo funkcija, uključujući detoksikaciju, odlaganje glikogena i proizvodnju krvnih bjelančevina.

Jetra također proizvodi žuč, kojA je važna prilikom probave. Medicinski termini koji su u vezi sa jetrom, obično počinju sa hepato – od grčke riječi za jetru, hepar. Jetra je teška obično 1200-1600 g i najveći je organ u trbušnoj šupljini.
Doktori zovu jetru “organ od pet.” Kabalisti znaju da je pet broj Geburaha, ozbiljnosti, zakon. Kabalistički Geburah je snaga, strogost, moćni ratnik. Tu se nalazi vizija moći, hrabrost, surovost. To je desna ruka, borba, nedostatak zadovoljstva. Dobro i zlo nisu stvari po sebi, već stanja. Kada pogledamo, previše milosrđa je odlika budale, a previše strpljenja je znak kukavice. Ono što je potrebno je prava i mudra ravnoteža, kao i priznanje da su žrtve neophodne da bi se postigla razumnost. Tu je velika potreba za stezanjem i popuštanjem, tu je tendencija da se odbaci sve što nije pogodno i da se sve koncentriše na izvlačenju najboljeg u nama. Ovo je dinamičan element koji nas uvek uvlači i izvlači iz nevolja tokom života. Simboli su joj pentagram, mač, koplje, bič, ovo je i broj 5 (pet). Odgovora joj planeta Mars, koji nije “zlokoban”, ali njegovi efekti jesu bolni i drastični kada postaju neophodni. Zato Geburah unutar nas deluje kao pročišćivać, osigurava dobro zdravlje i tijela i uma, jer spriječava stagnaciju i daje novu vitalnost. Mars u Geburahu nam služi kao upozorenje, da trebamo biti disciplinovani, da budno motrimo da u datom trenutku ispravimo neravnotežu u nama ako nastupi. Gebura nije slučajno obojena crvenom bojom, to je boja čistog krvotoka, pa je zdravlje neraskidivo vezano za ovaj Sefirot. Kad se izgara od napora da bi se ostvario neki cilj i ne obraća pažnja na umor, nad nama je svjetlost Geburaha. Da bi se spasili svega lošeg, pomaže samodisciplina i zdrav razum. Milosti i Strogosti i mora biti pročišćena kroz vatru Geburah. Sve nečistoće se spaljuju, da bi se energija kanalisala i postala prevozno sredstvo za ispoljavanje. Bez moćne sile Geburah, milost Heseda bi se manifestovala kao slabost, pa čak i neozbiljnost.

Mnogi mistici kažu da Krist razapet u jetri. Nema sumnje da je jetra sjedište apetita i želje. S tog aspekta, zaista možemo reći da imamo Krista razapetog u jetri.
Jetra ima pet izvrsnih režnjeva, pet grupa mudrih harmoničnih cijevi, pet divnih sangineous plovila, i pet osnovnih funkcija.
Broj pet jetre nas podsjeća na zakon, Nemesisa (neprijatelja) koji teži svim onim radnjama koje su izvor želja i svog zla.
Na mesinganoj jetri pronađenoj u ruševinama Piacenza je pronađeno ugravirano dvanaest zodijačkih znakova. To nas poziva da mislimo o “petici” jetre. Predanja govore da su drevni astrolozi predskazivali budućnost gledajući jetru.

Liver_of_Piacenza
Jetra iz Piacenze
(slika)

Cijeli zodijak mikrokosmosa ljudskog bića ima svoje zakone i znakove zapisane u jetri. Režanj jetre ujedinjuje cijelu strukturu jetre i jetrene funkcije. Kada biolozi proučavaju jetrenu žlijezdu oni mogu da potvrde da je divni režanj jetre kao mala jetra ili minijatura. Ko upozna mali djelić jetre, upoznaće praktično cijelu jetru. U jednom djeliću jetre je mnoštvo ćelija ujedinjenih sa susjednim tkivom. Svaki režanj sadrži pet od šest predivnih i savršenih strana, svoje ćelije koje luče i svoje cijevi. Grupa malih jetrenih režanja mogu izgraditi cijelu jetru. Ovo je zakon petice.
Ćelije jetrenog lučenja su neophodne za probavu masti. Jetra proizvodi glukozu veoma važnu za tkiva. Ovaj rad transformacije šećera u glukozu je predivan rad Alkemije. Postoje određena interna lučenja iz jetre koja reguliraju alkemijsku transmutaciju glukoze i glikogena u šećer. Jetra kontrolira kalorije u organizmu. U svom alhemijskim laboratoriju, jetra proizvodi supstance pod nazivom koagulaza. Koagulaza je neophodna supstanca za koagulaciju. Svih pet funkcija jetre su temeljni za život organizma. Jetra je glavna za paljenje u svom alkemijskom laboratoriju svih potrošnih i starih ćelija, formirajući ostatke koji se lako eliminišu.

jetra

Jetrena arterija daje jetri svu potrebnu krv. Susjedno tkivo koje drži jetru uspjeva da prodre unutar samog organa i dijeli se na pet savršenih divizija. Svaki mali režanj jetre je kao otok okružen mnoštvom krvnih sudova. Portalna vena nosi vensku krv u jetru, i ova vena unutar jetre se razgranava u mnogostruka plovila. Svaki mali režanj jetre ima svoje vene. Tu su i male interlobularne vene. Svaka mala ćelija režnja prima venskim putem krv iz želuca, slezene, pankreasa i crijeva kroz poznatu portalsku venu, da kao rijeka života uzme hranu za jetru. Neplodni otočići ćelija jetre primaju krvnu hranu od malih interlobularnih vena.

Ništa ne ostaje bez života u jetri. Sve prima život. Svaka ćelija jetre je pravi alkemijski laboratorij zadužen mudro za transformaciju hrane u vrijedne tvari za sve ćelije organizma. Sva transformirana krv teče kroz interlobularne vene i prolazi do centralne vene. Centralna vena prerasta u veliku bogatu rijeku poznatu kao “vene cava”. Stanice jetre koje žive unutar jetre kao mali svjesni i inteligentni radnici moraju da transformiraju mnoge tvari u žuči da pomognu probavni sistem. Ostaci ostaju u žučnim kanalima dok se ne isprazne u duodenum.

Mudraci hindustana vide jasnovidošću da se iz jetrene žlijezde javlja lotosov cvijet, jetrena čakra. Holističari tvrde da je jetra iako najotporniji, i najugroženiji organ od naših emocije, i kada nas pogađaju intenzivne emocije poput bijesa, gorčine, očaja i ljubomore, i kada ova stanja postanu hronična naša jetra postaje “emocionalno toksična” i sposobnost jetre da preradi toksine opada. Pojašnjenja u ovom smislu se odnose na pitanja kontrole i odgovornosti, zbog kojih se kronični bolesnici žale, a tu su još i samo-zavaravanje i samo-presuđivanje, što dodatno negativno utiče na stanje jetre.

Bolesti jetre se javljaju kao odgovor na osjećaj bespomoćnosti, obično u vezi s vanjskim okolnostima, druge osobe ili sigurnosti. Jetra je oslabljena, i kao da, u prenesenom smislu, poklanja svoju moć, i nije u stanju da procesuira i otpusti ove nesigurnosti. S obzirom da je jetra tako težak organ, ona također može da bolešću reagajući pružajući otpor promjenama nekog aspekta osobe.

Morate pronaći hrabrosti da se suočite sa sobom i spoznate vlastitu snagu. Nije ni čudo što se jetrena čakra naziva i “čakrom moći” (solarni pleksus čakra). Ona rukovodi našim osjećajem o nama samima, moći koju imamo nad sobom i našom sudbinom, moći koju imamo nad drugima, i drugi nad nama.

Ako je osoba suviše jin energije, ženske energije, ona se može osjećati manje moćnom. U drugu ruku, ako je osoba previše jang, muške energije, onda imaju tendenciju da bude agresivna i teška. Jetrena čakra regulira sve što proživljavamo tokom dana u vidu osjećanja, u relaciji s tim koliko smo mentalno usresređeni i sposobni biti samo-motivirani.

reikistrahovii

PRIJAVITE SE – PROGRAM KOJI VAS UČI KAKO DA SE OSLOBODITE PANIČNIH POREMEĆAJA I STRAHOVA, ANKSIOZNOSTI I DEPRESIJE

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s