13 TEŠKIH ŽIVOTNIH ISTINA

1.jpg

Suprotno dolazi od suprotnog, tvrdi Platon. Koristeći svoje čuvene indukcije on dolazi do čudnog zaključka; naime, pošto buđenje dolazi od spavanja, onda i spavanje dolazi od budnosti, odnosno buđenja, i u nastavku ove indukcije; smrt dolazi od života. Dakle, otkud onda dolazi život?

Eto, članak o životnim istinama započinjemo kratkim filozofskim uvodom. No, da vidimo koje su to teško prihvatljive istine;

  1. Svako koga volite jednog dana ĆE UMRIJETI,

Čim se rodimo mi smo osuđeni na smrt, i to je nešto što svi trebamo prihvatiti, i većina je preokupirana životom poslije smrti dok život prije smrti zaboravljaju.

 2. I VI STE jedno od onih koje neko voli

Ne plašite se, voljeni ste, nemojte biti žrtva opisana pod rednim brojem 1.

 3. Savršeni partner NE POSTOJI

Ukoliko ne vjerujete da savršeni partner ne postoji, pripremite se za dugu potragu za svetim gralom, fontanom mladosti…i svim drugim izvorima vječnog života i beskrajne sreće;  jer vi ćete provesti život u potrazi. Postoji odlična tolerancija i dobar odnos između dvoje ljudi.

4. Male stvari daju romantiku

Nema ništa romantično u Mjesecu ili zvijezdama, već u osjećaju koji imaš dok ih gledaš, u nježnom dodiru ruke voljene osobe dok gledaš Mjesec i zvijezde, vaši odrazi u staklu tramvaja,  ples na kiši i zajedničko pijenje čaja, osmijeh na hodniku koji nikad nećeš zaboraviti…

5. Velike stvari traže realističnost

Dobio si nasljedstvo? Ne paraj nosom oblak, nisi ga zaradio. Objavio si knjigu? Snimio si reklamu? Doktorirao si? Budi realističan, i milioni drugih su. Ne dozvoli da tvoj ego preuzme potpunu kontrolu nad tvojim životom zbog uspjeha.

6. Na svijetu postoji preko 3000 bogova

Skoro toliko je i religija, raznih sekta i pravaca i svako tvrdi da je u pravu, da je samo njihov bog – Bog. To vam onda dođe kao Bog ljudi i Bog bogova. No, trebamo biti tolerantni i poštivati svačija uvjerenja. Ljubaznost i tolerancija su osnove svake religije.

7. Ne postoji jedna Istina

Broj 6 napisan na papiru položenom na stolu je broj 9 čovjeku s druge strane stola, a njihovo neslaganje oko cifre slučajnom prolazniku je svađanje dvojice ljudi. Postoji mnogo klasifikacija istine; subjektivna i objektivna, relativna i apsolutna, ali sve ovo ovisi o shvatanju relativnog i apsolutnog, subjetkivnošću i objektivnošću.

8. Ne postoji Ljubav koja se zaboravlja

Sve što smo zaboravili, nije bila ljubav, jer ljubav je krovni zakon Univerzuma koji garantuje opstanak vrste, i njegovo dejstvo je najsnažnije na ljudsko biće, stoga, po prirodi stvari ljubav ne možete zaboraviti.

9. Čovjek je mašina i on ne živi svoj život već život živi njega

Je li vam poznat osjećaj kad navečer čvrsto odlučite prestati pušiti ili krenuti u teretanu ili donesete neku odluku koju već ujutro ne želite sprovesti u djelo? Jeste, svima je poznate jer u čovjeku živi sklop JA-ova i sukladno situaciji, osjećajima i okolnostima čovjek donosi različite odluke. Poenta svih tih odluka je smjer od nelagode ka lagodi. Lagoda je toliko bitna čovjeku da je spreman prihvatiti patnju manje nelagode kako bi u budućnosti živio….lagodnije, npr., prestati pušiti i prolaziti kroz nikotinske krize, itd. isl. a sve kako bi nekad živio lagodnije, bez ovisnosti. A, počeo je pušiti jer mu je nekad, zbog nečeg, bilo nelagodno.

10. Najgore što se ljudskom biću može desiti je da mrzi – ljubav!

Ukoliko ti se desilo da te život odnese na mjesto i vrijeme kad i gdje ćeš prestati vjerovati u ljubav, tada to mjesto smatraj svojim grobom, jer tu si umro. Šta je život bez ljubavi? Isto što i ljubav bez života – ništa. Vrati se na to mjesto i uzmi natrag ono što ti s pravom pripada, pravo na ljubav koje dolazi u paketu s pravom na život. Ljubav nije kriva za nešto loše što ti se desilo, sve drugo može biti u ulozi krivca ali ne i ljubav.

11. U jednostavnosti je sreća; “Vrlo je jednostavno biti sretan, ali je vrlo teško biti jednostavan.”

Ovo je najteže objasniti jer je najjednostavnije; “jednostavno je biti sretan”, idemo rasčlaniti ili razmontirati ovu izjavu; jednostavnost je toliko jednostavna da se i ne primjećuje, ona se i ne izgovara, ne piše se, tamo gdje je prisutna ona se ne piše, dakle; bez napisanog “jednostavno je” jer se jednostavnost podrazumijeva, ostaje nam “biti sretan”. Sreća je daleko jer mi mislimo da je ona tamo negdje, daleko, a nije, tu je, u nama. Sreća je samo odluka individue i formuliše se izjavom; ja sam sretna.

12. Sunčanje ne uzrokuje rak već doprinosi povećanju vitamina D koji sprječava rak, dok dijetni proizvodi sadrže asprtam koji uzrokuje rak

Bilo da ste pobornik zdravog načina života, ili više vjerujete farmaceutici, najvažnije je da pored zdravog tijela zadržite i zdrav razum. Ne nasjedajte na reklame, provjerite činjenice, vjerujte instiktu, i (svojoj) prirodi!

13. Lijekovi ne liječe bolesti, oni samo zatomljavaju simptome

Ako popijete tabletu protiv bolova, vjerujete li da ste izliječeni? Ne. Vi ste samo umrtvili centar za bol, ali vaše tijelo se i dalje bori, samo što vi toga niste svjesni. Liječenje simptoma je isto ponašanju noja koji zarije glavu u pijesak dok ne prođe opasnost, samo što opasnost nije prošla ako je ne vidite. Kopajte dublje…do uzroka.

Pročitajte neke od posjećenijih članaka Škole za dušu;

BUĐENJE ŽENSKE (BOŽANSKE) ENERGIJE

Reiki tehnika sada je DOSTUPNA I VAMA

KAKO SE ISCIJELITI BEZ DOKTORA?

ZAŠTO ŠKOLA ZA DUŠU?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s