MISAO – RAZLOG GLAVOBOLJE

cluster-headache-brain-storm.jpg

 

Glavobolja najčešće proizlazi iz nezadovoljstva i zlovolje. Glava je nadležna za misli, i razlog neke bolesti bi prečesto trebali potražiti u našim mislima. Glavobolja je povezana sa strahom da nismo voljeni, takvi kakvi jesmo, sa željom da postanem bolji, s ponosom, osjećajem obaveze i s prisilom, sve ovo ukazuje na glavu.

Bijes zbog osjećaja da nismo voljeni, poštovani, stvara glavobolju.

Kada mi ne ide kako ja hoću, ovo se dešava. Glavobolju još izaziva i bespomoćnost jer ona vodi do gubitka snage. Ona se pogoršava ukoliko pokušavamo očajnički iznaći izlaz iz krize. Tupa glavobolja dolazi od kroničnih bolesti i od prehlade.

Glavobolja također dolazi iz osjećaja stida što posao nije završen. Opet, i ovdje dolazi do bijesa na sebe i na život. Ako kod najmanjeg uzbuđenja ili uzrujanosti imamo glavobolju to je znak da se ponos nalazi u našoj glavi-da smo njime vođeni, ponosom.

Što više upotrebljavamo racionalnu snagu volje, veća je napetost u zadnjem dijelu glave. Glavobolja uz mučninu i povraćanje je nezadovoljstvo samim sobom i svojim dostignućima. Želja za osvetom izaziva možda i najveću glavobolju kao i poremećaj ravnoteže i osjećaj težine u glavi.

Ko želi da dokaže da su njegovi ljudski kvaliteti bolji od drugih, vrlo šteti sebi, a posebno su pogođeni tom štetom glava i mozak. Glavobolja kroz napetost dolazi zbog negodovanja zbog toga što radimo nešto na što smo prisiljeni.

Glavobolja nakon naprezanja, ili čak i jake koncentracije na neki cilj ili zadatak, ukazuje da smo potisnuli napetost ili bijes toliko dugo dok ih svjesno ne pustimo. Ako se svjesno oslobodimo te situacije, prekida se lančana reakcija i glavobolja trajno prestaje.

Nemojte sve uzimati previše osobno, vi živite u svome tijelu, brinite se za svoj duh kao i za tijelo. Meditirajte, jogajte, čitajte, isključite se iz vijesti i tv-a, ugasite mobitel ili barem wireles, počnite živjeti život umjesto da ga gledate na ekranima tv-a i mobitela. Prestanite se ljutiti, jer ljutnjom ništa nećete postići osim sebi navući bolest. Znajte da, sve što vam se dešava nije vas moglo mimoići i sve što vas je mimoišlo nije vas moglo zadesiti. Stoga, budite staloženi, mirni; to je uvijek i uvijek najbolje što možete uraditi za sebe.

 

10101010

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s