PROVJERITE RAD SVOJIH ČAKRI

7 ćakriiiboje

 

Izvedite jednostavnu vježbu; stavite ruke na predio tijela koji odgovara lokaciji čakre, sklopite oči i vizualizirajte boju čakre, onako kako su poredane na ovoj ilustraciji. Boja čakre koju ne budete mogli vizualizirati, govori vam da vam je tu zastoj energije.

chakra-woman_1-e1406587575841

1. Osnovna ili korijenska čakra leži na početku kičme, kraj trtice.
Poremećaji rada 1. čakre – kronična i akutna bol u slabinskom dijelu leđa, išijas, proširene vene, rektalni problemi, hemoroidi, depresija, poremećaji imuniteta, izražen strah od gubitka, problemi vezani za rastanke i odvajanja, egzistencijalni problemi.

 Duhovni zadatak – povezivanje sa zemaljskim životom

Mentalna i emocionalna pitanja – volja za životom, samopoštovanje, socijalno funkcioniranje, osjećaj sigurnosti i pripadanja porodici, odnos prema porodici, praznovjerje, odanost, instinkt, čulo lagode ili boli, čulo dodira, sigurnost i zaštita, sposobnost zadovoljenja životnih potreba, sposobnost da se branimo, društveni i porodični zakon i red.

 

2. Sakralna, to je spolna čakra koja je narančaste boje, a leži tik nad genitalijama, nekoliko prstiju ispod pupka. Djeluje prije svega na naš osjećajni život. Povezana je sa spolnim žlijezdama, te utječe na reprodukcijski sistem i na naše djelovanje, učenje i stvaranje.

Duhovni zadatak – kreativnost, ispoljavanje, uvažavanje odnosa, učenje kako popustiti.

 Poremećaji rada 2. čakre – bol u donjem predjelu leđa, išijas, porodiljni/ ginekološki problemi, bolna zdjelica, seksualna potencija, mokraćne tegobe, strah od gubitka materijalne vrijednosti

 Mentalna i emocionalna pitanja – sram, optuživanje i krivnja, moć, novac, spolnost, autoritet, kontrola, kreativnost, moral, dvojnost ličnosti, karizmatičnost, želja za kontrolom, etičnost i poštenje u odnosima.

tzz

3. Solarni pleksus, Žute je boje, a utječe na naš mental i linearni način razmišljanja. Povezana je s gušteračom koja regulira nivo šećera u krvi. Upravlja želucem, jetrom, žuči i nervnim sistemom.

Duhovni zadatak – prihvaćanje svog mjesta u životnoj struji (ljubav prema sebi)

Poremećaji rada 3. čakre – čirevi na želucu ili dvanaestniku, tumori probavnog trakta, dijabetes, bolesti gušterače, tegobe s probavom, anoreksija / bulimija, hepatitis, ciroza, manjak adrenalina, artritis, tegobe s debelim/tankim crijevom, disfunkcija bubrega.

Mentalna i emocionalna pitanja – samopoštovanje i samopouzdanje, strah od odbijanja, osjetljivost na kritiku, osjećaj manje vrijednosti, strah od otkrivanja vlastitih tajni, neodlučnost, osobna snaga, identitet, osjećaj ko smo unutar univerzuma, osjećaj pripadanja, povjerenje, strah i zastrašenost, briga o sebi i drugima, odgovornost u donošenju odluka, lična čast.

 

4. Srčana čakra, za nju se kaže da je pokretač ljubavi, ne samo prema pojedincu nego i općenito prema čovječanstvu. Smještena je na području srca iza prsne kosti, a povezana je s timusom koji u značajnoj mjeri djeluje na imuni sistem. To je središte kroz koje ljubimo i kroz koje teče energija povezanosti sa svime na svijetu.

 

Duhovni zadatak – praštanje, bezuvjetna ljubav, popuštanje, povjerenje, suosjećanje

 

Poremećaji rada 4. čakre – problemi sa srcem, astma, rak pluća, rak prsa, upala pluća, problemi s gornjim dijelovima leđa i ramenima, alergija

 

Mentalna i emocionalna pitanja – ljubav, opraštanje, suosjećanje, pouzdanost, nadahnuće, velikodušnost, beznadnost, mržnja, zavist, strah, ljubomora, ljutnja, odnos i povezanost s ljudima koje volimo, zamjeranje i ogorčenost, žalost, usamljenost, nada i povjerenje.

 

reikijem-do-zdravljaaaa

5. Grlena čakra, Svjetlo je plave ili sinje modre boje. Leži u području grla i povezana je s višim oblikom (božanske) volje i sa snagom riječi. Djeluje na štitnjaču, te upravlja izmjenom tvari, bronhijalnim i vokalnim sistemom, plućima i probavnim traktom.

 

Duhovni zadatak – priznavanje, pokoravanje svoje volje naspram božanske, vjera, iskrenost iznad zablude

 

Poremećaji rada 5. čakre – upaljeno grlo, čirevi u ustima, skolioza, natečene žlijezde, problemi sa štitnjačom, problemi s glasom, promuklost, kronična upala grla, problemi sa zubima ili desnima, kronične bolesti vilice, laringitis

 

Mentalna i emocionalna pitanja – izražavanje osobnih osjećaja, kreativnost i osobno izražavanje, korištenje osobne moći za stvaranje, osuda i kritika, vjera, izbor, donošenje odluka, snaga volje, samorazumijevanje, iskrenost, stavovi, osjeti mirisa, sluha, okusa.

6. Treće oko ili Čeona čakra je indigo plave boje. Povezana je s univerzalnom ljubavi koja obuhvaća život u cjelini: podupire i čuva sve što postoji. Leži na području trećeg oka, u sredini iznad korijena nosa. Povezana je s hipofizom, upravlja djelovanjem ostalih žlijezda s unutarnjim lučenjem, te upravlja malim mozgom, lijevim okom, nosom, ušima i nervnim sistemom.

 

Duhovni zadatak – razumijevanje, jasne predodžbe o stvarnosti, objektivnost, otvorenost uma

 

Poremećaji rada 6. čakre – tumor na mozgu, moždani udar, sljepoća, gluhoća, napadaji padavice, problemi s učenjem, tegobe s kičmom, panika, depresija, tumor mozga, neurološki poremećaji

Mentalna i emocionalna pitanja – strah od istine, samodisciplina, prosuđivanje, procjenjivanje, emocionalna inteligencija, predstava o stvarnosti, zbunjenost, viđenje jasnih slika (simboličnih ili literarnih), mudrost, intuicija, mentalne sposobnosti, intelekt, samovrednovanje, istina, osjećaj prikladnosti, otvorenost idejama drugih, sposobnost učenja iz iskustva.

7. Krunska čakra, Ljubičaste je ili bijele boje, a leži na vrhu glave, tik iza tjemena. Povezana je s višim umom, znanjem, te s integracijom čovjekove duhovnosti i fizičke pojavnosti. Odgovara epifizi i upravlja velikim mozgom, desnim okom, nervnim i mišićnim sistemom te kožom.

 

Duhovni zadatak – duhovnost, življenje u sadašnjosti

 

Poremećaji rada 7. čakre – neobjašnjive depresije, bolesti mišićnog , skeletnog sistema i kože, energetski poremećaji, kronična iscrpljenost koja nije povezana s fizičkim poremećajem, osjetljivost na svjetlost, zvukove, okoliš

 

Mentalna i emocionalna pitanja– spoznavanje božanskoga, značenja i identiteta, pouzdanost, nesebičnost, humanost, sposobnost spoznaje višeg životnog smisla, odanost, nadahnuće, etičnost, poštivanje vrijednosti, sposobnost povjerenja u život, vrijednosti, etika i odvažnost, humanizam, sposobnost viđenja šire perspektive, vjera i inspiracija, duhovnost i pobožnost.

 

 

Za svaku čakru imamo privjesak sa odgovarajućom bojom i energetskim nabojem

 

 

Naši polaznici Reiki tečaja Škole za dušu

 

Sve ovo je samo dio Reikija. Naučite Reiki, spoznajte sebe. Više informacija vezanih za Reiki tretmane kao i za Reiki tečaj zatražite porukom na našem Facebook profilu Azra i Nedžad Džakulić, na našoj Facebook stranici Škola za dušu ili na naš e-mail; skolazadusu@hotmail.com

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s