MJESEC, OKULTNA TAJNA NAD TAJNAMA

NewMoon

 

Plima i oseka su samo distrakcija od stvarnih utjecaja Mjeseca na čovjeka; njegovu psihu, njegovo djelovanje u datom trenutku i odabir njegovih reakcija u tom trenutku; stoga bismo mogli reći; ako postoji nadređenost čovjeku u egzistencijalnom smislu, dakle, ako uzmemo da egzistencija prethodi esenciji, onda je ta nadređenost iz puno razloga Mjesec. No, neke utjecaje smo od davnina dobili kroz okultna učenja, kroz alegorije i razne simbole koje su mnogi moderni kvazi -naučnici zaprljali svojim infantilnim zaključcima. U religioznim ritualima Mjesec je služio dvostrukoj svrsi. Personifikovan kao ženska boginja za egzoteričke ciljeve, ili kao muški Bog u alegoriji i simbolu, u okultnoj filozofiji se naš satelit smatra bespolnom Moći koju treba dobro proučiti zato što je se treba plašiti.
Kod iniciranih Arijevaca, Haldejaca, Grka i Rimljana, Soma,
Sin, Artemis Soteira (hermatroditski Apolon, čiji je atribut lira, i bradata Dijana sa lukom i strelom), Deus Lunus, a posebno Oziris-lunus i Tot-lunus’ predstavljali su okultne moći Mjeseca. Ali , bilo da je muški ili ženski, bilo da je Tot i l i Minerva, Soma i l i Astarta, Mjesec je okultna tajna nad tajnama, i više simbol zla nego dobra.

moon-animation26.gif

 

Njegovih sedam faza (izvorna, ezoterijska podjela) su podijeljene na tri astronomska fenomena i četiri čisto fizičke faze. Da Mjesecu nije uvijek bilo ukazivano poštovanje, pokazano je u Misterijama, u kojima je smrt boga-mjeseca (tri faze postepenog blijeđenja i iščezavanja) alegorijski prikazana mjesecom koji označava genija zla koji privremeno trijumfuje nad svetlošću i životodajnim bogom (Suncem) i bila je potrebna sva magijska vještina i učenost drevnih hijerofanata da bi njegovu pobjedu pretvorili u poraz.
Najdrevnije od svih obožavanja bilo je obožavanje treće Rase
našeg Kruga, hermafrodita, kojima je muški Mjesec postao svet, kad su se nakon takozvanog “Pada” spolovi razdvojili. “Deus Lunus” ]Q tad sa svoje strane postao dvospolan, muški i ženski, da bi na kraju počeo da služi u svrhe čerobnjaštva, kao dvojna moć, četvrtoj rasi, Atlantiđanima. Kod Pete (naše rase), lunarno-solarno obožavanje podijelilo je narode na dva različita, suprotstavljena tabora. To je vodilo do događaja koji su eonima kasnije opisani u ratu iz Mahabharate, koji za Evropljane predstavlja bajkovit, a za Induse i okultiste istorijski sukob između Surjavansi i Indovansi. Pošto je poteklo od dvojnog aspekta Mjeseca, obožavanje ženskog i muškog principa se okončalo u razdvojenim solarnim i lunarnim kultovima. Medu semitskim rasama, Sunce je kroz veoma dugi period bilo žensko, a Mjesec muško – ovo posljednje shvatanje su usvojili iz atlantiđanske tradicije. Mjesec je nazivan “Gospodarem Sunca”, Bel-Semeš,^ prije obožavanja Semeša. Nepoznavanje polaznih, kao i okultnih principa za takvo razlikovanje, vodilo je narode u antropomorfističko idolatrijsko obožavanje. Međutim, religija svih drevnih naroda bila je prvenstveno zasnovana na okultnim ispoljavanjima čisto apstraktne Sile ili Principa koji se danas zove “Bog”.

Samo ustanovljavanje takvog obožavanja pokazuje, svojim detaljima i ritualima, da su filozofi koji su razvili te sisteme prirode, objektivne i subjektivne, imali duboko znanje i bili upoznati sa mnogim činjenicama naučne prirode. Jer, pored toga što su čisto okultni, rituali lunarnog obožavanja bili su zasnovani, kao što je upravo pokazano, na poznavanju fiziologije (što je za nas sasvim modema nauka), psihologije, svete matematike, geometrije i metrologije, u njihovim ispravnim primjenama na simbole i figure, što predstavljaju samo glifove koji bilježe posmatrane prirodne i naučne činjenice, ukratko, krajnje detaljno i duboko poznavanje prirode. 

Ovo je ukratko historija obožavanja Mjeseca, kako je dospjela do okultnih krugova današnjice i kako se se sada tumači u odnosu na početke tog tumačenja. Kako god, Mjesec ostaje tajna nad tajnama, ostaje njegova uvijek tamna strana, strana koja nije viđena, ostaju pitanja znatiželje i vrlo stidljivi odgovori intelekta ili istraživača. Ostaje nam sigurno da posegnemo daleko unatrag u historiju, ne našu, već općenito čovječanstva, kao što smo ukratko prezentirali i ovom tekstu. 

Pratite nas i na našem Fb profilu Azra Nedžad Džakulić, na našoj Fb stranici Škola za dušu ili nam se obratite na naš e-mail: skolazadusu@hotmail.com

Izvori; Blavatsky, Colins, Wikipedia, Historica, Makswel…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s