PRVOBITNA SUPSTANCA

thirdeye_0

 

Vječni dah, ili vječna tama, sveprožimajuća tišina kao podloge svega, kao ono što nije prije svega što onoga jeste.

Vidjeti stvari onakvima kakve zaista jesu, kakve su same po sebi, moguće je samo ukoliko te stvari gledamo kao da ih gledamo prvi put, bez predrasuda, bez dodavanja naših osjećaja koje pojedine stvari prizivaju, i, bez želje da mijenjamo bilo šta na datoj stvari.

To je gledanje istinskoga, bez uplitanja ega. Jer, sve dok kontrast između Subjekta i Objekta postoji – naime, sve dok uživamo u samo   pet čula i ne znamo kako da odvojimo naš sveopažajući ego od robovanja tim čulima – sve dotle će biti nemoguće za lični ego da se probije kroz barijeru koja ga odvaja od znanja stvari po sebi {odnosno, Supstance).

Ali , taj nivo Sveznanja – znanja stvari-po-sebi neće biti dostignut dok se pojedinac ne utopi u SVE, bilo na ovom ili bilo kojem drugom nivou i Subjekat i Objekat podjednako nestanu u apsolutnoj negaciji u Stanju Nirvane (negaciji, ponavljam, samo sa našeg nivoa), i dok se ne približi rješenju još strasnije zagonetke, pred kojom se čak i najviši Đan Kohan mora pokloniti u tišini i neznanju – neizrecivoj tajni onoga što vedantini zovu PARABRAMA(N).

Zato, pošto stvari tako stoje, svi oni koji su htjeli da daju ime nespoznatljivom Principu naprosto su ga unizili. Govoriti čak i o Kosmičkoj Zamisli – izuzev u njenom pojavnom aspektu – isto je kao
pokušavati da se prikrije prvobitni Haos, i l i da se zalijepi 
etiketa na VJEČNOST. Sta je, onda, “prvobitna Supstanca”, taj misteriozni predmet o kome je alhemija oduvijek govorila i koji je postao predmet filozofskih razmišljanja u svakom dobu? Šta ona može biti, na kraju, čak i u svojoj pojavnoj pre-diferencijaciji? Čak i to je sve u ispoljenoj Prirodi i – ništa za naša čula. Ona, ta prvobitna supstanca, se spominjala pod raznim imenima u svakoj kosmogeniji, na nju se poziva u svakoj filozofiji, a pokazala je, do dana današnjeg, da je uvijek izmičući PROTEJ U Prirodi. Mi je dodirujemo, a ne osjećamo je; mi je gledamo, a ne vidimo je; mi je udišemo, a ne opažamo je; mi je mirišemo i čujemo bez i trunke spoznaje da je ona ovdje, jer ona je u svakom molekulu onoga što mi u svojoj iluziji i neznanju smatramo materijom u bilo kom od njenih stanja, ili je poimamo kao osjećaj, misao, osjećanje.

 Ukratko, ona je “upadhi” ili nosilac svih postojećih pojava, bilo fizičkih, bilo mentalnih, ili psihičkih. U uvodnim rečenicama Postanja, kao i u haldejskoj kosmogoniji, u indijskim Puranama i u egipatskoj Knjizi mrtvih – svuda, ona otvara ciklus ispoljavanja. Ona je nazvana “Haosom” i licem voda, koje je porodio Duh što proističe iz Nepoznatog, ma kako daje nazvano. U nedostatku boljeg opisa, to je kao dijete u majčinoj utrobi, i niti majka vidi dijete niti dijete majku, ali se osjećaju, i znaju da su tu.

I To nije antropomorfni bog na čiju sliku je, kako se prenosi, nastao čovjek, to je ono što se ne može pojmiti s našeg stanja svijesti. Riječ bog je pokušaj da se To ukalupi, opiše, dokuči, dozna, secira i na svakojake načine prouči, a to je nemoguće kao što je nemoguće zagrljajem obuhvatiti cijelu planetu, kao što je nemoguće objasniti Ljubav.

Ljubav jednostavno ili jeste ili nije, ona se ne opisuje, ona se osjeća.

Izvori: Blavatska, kosmogenija, Upanisade, Mudrosti Indije, Osho,

 

Znati šta je Ljubav može samo onaj koji voli. Stoga, ili si u Ljubavi, ili nisi. #Škola_za_Dušu

Pratite nas i na našem Fb profilu Azra i Nedzad Dzakulic , na našoj Fb stranici Škola za dušu ili nam se obratite na naš e-mail: skolazadusu@hotmail.com

 

Budite i vi dio Škole za dušu. Budite i vi u Ljubavi.

Kliknite na link OVDJE i dozvolite da Škola za dušu uđe i u vaš dom.

 

10101010

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s