KUNDALINI, ŠTA JE TO?

casdsafd

Sva mistifikacija koja se veže za Kundalini nastala je uslijed loših ili bukvalnih prijevoda. Štivo, kao takvo, nepotpuno, fragmentirano, došlo je do krajnjeg čitaoca i ostavilo ga u zabludi. Da bi se razumjela Kundalini energija i sve što se veže za nju, potrebno je posegnuti za drevnim, gnostičkim učenjem. Kundalini nije samo elektricitet ili magnetičnost ili vrućina, Kundalini je sve to!

Kundalini je snaga ili energija koja je čista, Božanska. Naime, Kundalini je uspavana energija koja počinje u području prve čakre – Muladhare.

Da odmah razjasnimo, Kundalini nije neko mistično dugme čijim paljenjem budimo tajanstvene energije koja će nas odvesti u neke više sfere, instantno osloboditi patnje i omogućiti astralna putovanja i sl., kako se danas, neuko, prenosi i samog čitaoca, istaživača dovodi u zabludu.

Kundalini je riječ sanskritskog porijekla ali, zapravo, ima dublje korijene, još iz Atlantide (ili čak dalje, doba Lemurijske civilizacije). Prema gnostičkom učenju, davni čovjek je imao usađen Kundabufer organ koji je kasnije uklonjen ali su ostale posljedice koje su umrtvile Kundalini (energiju je potrebno transmutirati seksualnom alhemijom i podici u više centre). U biti, Kundalini nije nešto što se doslovno shvata. (U narednim tekstovima ćemo više pisati o organu Kundabufer i Kundaliniju).

Pogledajmo čovječanstvo danas i čovječanstvo kroz istoriju. Osnovne intencije i aspiracije su ostale iste. Vođeni smo egzistencijom kao namjerom, prva čakra. Ali smo previše razvili tehnike preživljavanja i grabljenja materijalnog. Danas seks prodaje sve, jer je većina vođena drugom čakrom, seksualnom. Malo ljudi su prešli stadij življenja na većem nivou, normalnom nivou življenja i time se makli od osnovnog instikta.

Kako se manifestuju posljedice uspavane Kundalini energije?

Čovjek je vođen blještavilom grada, šareni izlozi ga privlače, muškarci pumpaju svoje mišiće dok žene pumpaju usne i druge dijelove tijela, a sve u cilju čega? Seksa. Sve što danas čovjek radi je u cilju pridobijanja što više materijalnog bogatstva kao i što više seksualnih susreta.

Pogledajte samo kako se čovjek prestraši kada obični maleni i bespomoćni miš pretrči preko sobe a ni najmanje se ne prestraši na pomisao o vlastitoj smrtnosti i smrti koja ga može stići baš dok čita ovaj tekst.

Jeste li se ikada zapitali zašto se broj 7 toliko proteže kroz svete spise i učenja?

7 je čakri, 7 je stepenica do buđenja, 7 je nebesa itd. Ovo je zapravo direktna poveznica Kundalinija sa svim religijama jer sve svete knjige potiču čojeka da stremi nečem boljem od materijalnog i životinjskog aspekta razmnožavanja. One pozivaju čovjeka da osvjesti svoju Bit, koja će ga povezati s njegovim istinskim Bićem, a što mu je omogućeno tek kad probudi Kundalini. Tek tad čovjeku je omogućeno da spozna Sebe, pređe iz stanja subjektivnog u objektivno razmišljanje, dostigne Istinsko znanje o sebi, dosegne Uzvišenost, Carstvo Božije!

Govoreći jezikom parabola, znate li šta predstavlja Carstvo Božije?

Saznajmo.

kundalini-serpent-power

Pogledajm 7 čakri u čovjeku, raspored istih, djelovanje i dr.

1. PRVA ČAKRA – KORIJENSKA ČAKRA Muladhara, egzistencija, preživljavanje. Lokacija – baza kralježnice

2. DRUGA ČAKRA – SAKRALNA ČAKRA seksualna Svadhisthana. Emocije i životni užici, potraga za zadovoljstvom, sex. Smještena tik nad genitalijama, nekoliko prstiju ispod pupka.

3. TREĆA ČAKRA –TRBUŠNA (SOLAR PLEKSUS) Manipura Put moći, lična snaga, volja, centar tijela. Lokacija – solarni pleksus

4. ČETVRTA ČAKRA – SRČANA ČAKRA Anahata potraga za ljubavlju, praštanje, sposobnost davanja i primanja, spajanje energije zemlje i kosmosa. Smještena je na području srca iza prsne kosti.

5. PETA ČAKRA GRLENA ČAKRA Vishuddha Iskrena i otvorena komunikacija, poštovanje, izrađavanje, centar volje. Lokacija grlo.

6. ŠESTA ČAKRA – ČEONA ČAKRA (TREĆE OKO) Ajna Viša percepcija, intuicija, meditativnost, razumijevanje, vladanje sobom. Leži na području trećeg oka, u sredini iznad korijena nosa.

7. SEDMA ČAKRA – KRUNSKA ČAKRA Sahasrara Veza sa Univerzumom, jedinstvo, blaženstvo, alhemija, otvorenost ka uzvišenom. Lokacija vrh glave.

Sada i sami već možemo dobiti uvid, na osnovu teksta gore i poveznica kroz tekst, šta je to zapravo alhemija, ili carstvo božije, ili 7 nebesa. Svaka čakra je jasan pokazatelj svoje svrhe i ispoljenost ili težnje čovjeka kojom je vođen. Te težnje se jasno mogu uvidjeti i pripisati datoj čakri. Stoga je Kundalini smješten na lokaciji prve čakre i ilustrovani prikaz je obično zmija koja se penje uz kralježnicu. ovo je svakako metafora, koja označava rast čovjeka u duhovnom smislu, počevši od prve čakre i svime što ona predstavlja, druge čakre i svime što ona predtavlja i ovo je nivo čovječanstva.

Daljnji napredak čovjeka se prati kroz shvatanje, buđenje, transformaciju i manifestuje se zaduženostima, odnosno djelovanjima, viših čakri, preko solar plexusa ka višim.

“A kad ga upitaše fariseji: “Kad će doći carstvo Božije?” Odgovarajući reče im (Isus): “Carstvo Božije neće doći da se vidi; Niti će se kazati: Evo ga ovde ili onde; jer gle, carstvo je Božije unutra u vama”.

Maurice Nicoll kaže za carstvo božije: “U Evanđeljima se nivo iznad čovjeka naziva carstvo božije i rečeno je da je carstvo unutra u čovjeku. Ono predstavlja zapravo viši nivo čovjeka. Ako bi svi to na zemlji učinili, dosegnuli viši nivo u sebi, ili carstvo božije, cijeli život koji sada poznajemo bi se promijenio, nivo života bi bio na neuporedivo višoj razini. Međutim, to ovisi samo o pojedincu, jer svaki u sebi nosi potencijalno carstvo božije.”

Ne možemo se oteti dojmu da alkemija, religija, duhovnost, rad na sebi…imaju istu svrhu a to je probuditi viši nivo u čovjeku, ukazati mu da život nije samo puko preživljavanje, grabljenje materijalnog, puteni užici seksa, već da ima puno više od života. Sve ovo je zapravo, ni manje ni više potrebno da bi probudili uspavanu energiju Kundalini. Na vama je da otkrijete način na koji ćete probuditi zmiju u sebi, Kundalini energiju. Na vama je da odlučite želite li i dalje biti na nivou čovjeka kakav je bio prije 1000, 2000…godina ili želite dosegnuti visine čistog blagostanja, plesa egzistencije, ljepotu božanskog stvaranja, bit samog postojanja. Na vama je, želite li i dalje biti okruženi natjecateljski nastrojenim ljudima koji i vas povlaće u vrtlog nikad zadovoljnog natjecateljskog duha, u vrtlog patnje i vječitog dostizanja materijalnog, ili ćete biti svoj alkemičar i pogledati u sebe, u najveće čudo, najljepšu harmoniju, najljepšu tvorevinu tvorca koja je ikada postojala na zemlji.

Pozivamo vas da radom na sebi probudite kundalini i posegnete za visinama koje su namijenjene ljudskom biću. Škola za dušu vam nudi sjajan program rada na sebi.

Počnite svoje duhovno putovanje tečajem Reikija kroz dopisnu školu jer je Reiki odličan za sve koji žele raditi na sebi. Reiki tečaj se odvija korespodentno, putem facebooka ili maila. Odvija se samostalno; svaki polaznik ima svoje vrijeme i prostor; a odvija se tako što vam postepeno šaljemo materijal za čitanje koji je popraćen ilustracijama, jedan dio služi informativno dok jedan dio trebate apsolvirati. Zatim se dogovori inicijacija koja traje dva dana uzastopno po jedan sat, na daljinu također jer Reiki nadilazi vrijeme i prostor koje inače pojmimo umom. Zatim slijedi praktični dio od 21 dan gdje sami sebi radite tretmane reikija. Sva pojašnjenja dobijete kada za njih dođe vrijeme. U sklopu tih 21 dan saljemo vam i diplomu na vašu kućnu adresu. Svakako, sve detalje oko reikija, pozivanja reikija, položaja prilikom tretmana, kao i završetak, pojasnimo svakom polazniku tečaja posebno putem facebooka, maila ili skypea. Moramo naglasiti da imamo polaznike tečaja širom svijeta i da su neki već dospjeli do 4 (učiteljskog) stepena. Svaki polaznik naše Škole za dušu je u stalnom kontaktu sa nama i u svakom trenutku nam može postaviti pitanje ili iznijeti nejasnoće oko materije.
Svakako, blagodati reikija su čudesne, jedna od njih je ublažavanje ili konačno otklanjanje svih problema koje su u nasem umu, jer, reiki je put srca, jezik ljubavi, razasut cijelim univerzumom.

” BUĐENJE KUNDALINIJA počinje radom na sebi”

Više informacija zatražite porukom u inbox našeg Fb Profila Azra i Nedzad Dzakulic ili na naš e-mail: skolazadusu@hotmail.com

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s