ĐAINISTIČKA FILOZOFIJA ILI KARMA

karrrrmaaaa

 

 

 

Doktrina karme je jedan od osnovnih principi đainističke filozofije. Đaini veruju da duše postoje od pamtivjeka. U ovom svijetu, duša je vezana ogromnom količinom suptilne materije zvane karma. Kada duša djeluje, obližnji djelići materije prijanjaju uz nju kao što se zrnca prašine ljepe na masnu kožu. Ovi djelići materije bivaju kompletno asimilovani od duše i ostaju u tom stanju čitav život a takođe se i prenose iz života u život.

Karma; uzrok i posljedica. Riječ “Karma” je sanskritskog porijekla i označava AKCIJU, s tim da treba uzeti u obzir da svaka akcija ima reakciju; pozitivnu ili negativnu. U biti, jednostavno rečeno: što sijemo to žanjemo.

Neki od zakona karme:

– Sve što pošaljemo u Univerzum, Univerzum će vratiti.

-Ono što odbijaš prihvatiti, istrajavaće i pojavljivaće se u tvom životu uvijek iznova.

– Gdje god da odeš, tamo si TI; sebe moraš mijenjati a ne druge ljude.

– Kad god se pojavi nešto loše u tvom životu, pojavilo se jer postoji nešto loše u tebi

– Ako vjeruješ u neku svoju istinu i zagovaraš je čvrsto, bićes izazvan da je i demonstriraš.

– Ukoliko previše gledaš u prošlost, propuštaš sadašnjost, propuštaš život, jer život je SADA.

– Istorija se ponavlja sve dok ne naučimo lekciju.

– Svaki trud u dobrom smjeru za tebe i okolinu je nagrađen, svaki trud u lošem smjeru je kažnjen.

Na ovaj način se karma, kako i jasno vidimo, upliće direktno u našu sudbinu.

Koliko ste puta bili negdje baš gdje se desila neka nesreća, vi ste slučajno tu prolazili. I samo ste prošli, misleći da to nema ništa s vama. Ali, jeste li se zapitali otkud baš vi baš u to vrijeme i baš na tom mjestu gdje se desila nesreća. Isto, koliko puta vam se deslia neka vaša nesreća, neki problem, bilo poslovni, ljubavni…a da ste se zapitali: zasto bas meni? Odgovor je vise nego jasan. Odgovor je KARMA.
Sad se nameće pitanje slobodne volje, odnosno ovdje direktno karme i sudbine. Što se tiče sudbine, ovo bismo mogli odgovoriti ovako vaše misli prečesto postaju vaše riječi. Vaše riječi prečesto postaju vaša djela. Vaša djela obilježavaju vaš karakter. Vaš karakter postaje vaša sudbina. Postoje narvno i teži oblici sudbina, globalni oblici na koja nismo direktno utjecali kao što je rat, prerana smrt i slično.
– Primjer akcije slobodne volje: Pogledajmo primjer osobe koja u pijanom stanju vozi neispravan auto. Ta osoba odluči da vozi auto strmim planinskim putem, ne poštujući ograničenje brzine. Gubi kontrolu nad vozilom, sklizne sa puta i surva se niz liticu. Da li je ta nesreća prouzrokovana sudbinom ili slobodnom voljom? Slobodnom voljom, jer je osoba mogla da odluči da ne vozi u pijanom stanju. Također, bila je u mogućnosti da održava auto u ispravnom stanju i da za vrijeme vožnje poštuje ograničenje brzine.

Primjer sudbinskog događaja: Sada ćemo da vidimo kako bi ista osoba doživjela saobraćajnu nesreću u slučaju sudbinskog događaja. Osoba ne pije, vozi pažljivo svoj auto koji redovno održava u ispravnom stanju niz isti planinski put, poštujući ograničenje brzine. Iznenada, dio puta se ruši zbog odrona i dogodi se nesreća. U tom slučaju osoba nije uopše imala kontrolu nad odronom koji se desio, pa to predstavlja sudbinski događaj. No, opet ne u potpunosti jer, mora se nametnuti pitanje: otkud mi bas tu u to vrijeme? Sta nas je ponukalo da krenemo tim putem?

Sudbina je duhovne prirode i može se prevazići jedino uz pomoć duhovne prakse. Zavisno od jačine sudbine, odgovarajući nivoi duhovne prakse neophodni su za prevazilaženje sudbine. Jedan od najboljih načina je izbjeći opšte zakone kojima smo podložni razvijanjem slobodne volje, svoje slobodne volje a ne iluzije o slobodnoj volji. Četvrti put i mnoga gnostička učenja nas ovome uče. Učenje Reikija u izvornoj formi kako je zamišljeno od Dr. Usuija, gdje reiki nije samo tehnika liječenja več i duhovna praksa, također je odlična duhovna praksa. Udaranje u džak/vreću koja se zove karma se može se postići duhovnom praksom.
Karma je ono što živimo. Karmički splet je zapravo kako mi popularno kažemo splet okolnosti. U biti, ove okolnosti i ovo što sada živimo je naša karma. Živimo li sretno i zadovoljno, ili nesretno i nezadovoljni živototm, usamljeni, tužni, podložni raznim filozofijama i ili čak bolestima, to je dio naše karme. Nemamo sreće u Ljubavi, uvijek imamo osjećaj da nam ljubav isklizne za trunčicu, odgovor je karma, karmički splet je vaš splet okolnosti.

Ne zaboravite, sve što sada učinite proizvešće reakciju. Tako, postoji i vaša karma koju nosite sa sobom i koja vas je dovela do života kakav živite.  Postoje razne tehnike čišćenja karme ali to je za one koji na ŽELE KRENUTI PUTEM DUHOVNOSTI. Neki ne žele, neki nemaju vremena, neki jednostavno ne žele mijenjati neki od segmenata svoga života.

Sve informacije zatražite porukom u inbox našeg Fb profila ovdje ili na naš e-mail: skolazadusu@hotmail.com

vasi Azra & Nedzad ❤

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s