Duhovna taština

skkkkkk

Često nas pitaju šta je cilj duhovnosti? Bilo kakav odgovor na ovo pitanje, perfidni um bi permutirao onako kako on želi. U svakom slučaju, mi vas pozivamo da zakoračite putem duhovnosti, jer, jedan od osjećaja koji će vas pratiti na vašem duhovnom putu bio bi duhovni mir. Kada pronađete duhovni mir, shvatićete da je život slavlje. U protivnom, može vam se desiti da vam cijelo slavlje prođe bez slavljenika.

Duhovni mir, dakle. To je zapravo i više nego dovoljno. Nemojte postavljati ciljeve. Može vam se desiti da sve, pa čak i sebe, podčinite ispunjenju cilja. Poenta je samo putovanje. Sreća, sreća je samo putovanje, a ne i nikad cilj.

Postoje razna učenja i mnoge životne filozofije. Danas olako imamo pristup skoro svim učenjima. Razna ezoterijska učenja, gnostička učenja, razni teozofski pravci, hermetizam, egzistencijalizam, “Rad” ili “Četvrti put”…i mnogi drugi. No, isto tako postoje fragmenti nekih učenja, što u širem smislu može ostaviti negativne posljedice po vas, ako prethodno niste upoznati s datom materijom.

Vjerujte svojoj intuiciji. Ukoliko vam se nešto učini da nije ok, vjerovatno i nije. Sve dok osjećate duhovni mir, vi ste na “putu”. Preporuka s naše strane je da se na početku vašeg puta usidrite u “sadašnji trenutak”, tako ćete biti svjesniji, oprezniji u jednu ruku i nećete sebi dozvoliti nikakvu indoktrinaciju.

Još jedno pitanje nam mnogi postavljaju. Naime, kako prepoznati zaista duhovnu osobu , pogotovo na internetu gdje se mnogi pokušavaju proklamisati takvima?
Ovo je barem jednostavno za odgovoriti i uvidjeti ukoliko dozvolimo svojoj intuiciji da nas vodi, ukoliko dozvolimo kriticizmu da upali svjetlo kada treba. Obzirom da je postavljeno pitanje o duhovnosti, ta duhovnost kao pojam je previše opširna da bi se mogla ukalupiti, odnosno, da bi se osobe koje se njome bave mogle svrstati u određeni tip ljudi.

Tako, sigurno je da su takve osobe okrenute duhovnom rastu, radu na sebi, kultivisanju vrlina, javnom dobru, prokazivanju objektivnih dobara kako za sebe tako i za druge. Dakle, takve osobe su okrenute svojoj suštini a ne tijelu.

Postoje, naravno, i oni drugi, koji svoju nesigurnost, odnosno, emotivnu nezrelost, kriju iza ličnosti kojoj treba “poena i lajkova” (doslovce) a takvi ne mogu biti osobe koje treba slijediti ni u kom smislu. Zašto? Zato što je cijelo njihovo učenje bazirano na ličnosti i kao takvo je selektivno, odnosno, prozaično.
Definitivno, ukoliko vidite ženu koja proklamiše duhovnost sa zbirkom fotografija iz kupatila (popularnih selfija ili “sebića”), ili s mnoštvom razgolićenih fotografija …Neovisno o duhovnosti, nije li to općenito neukusno i nedolično osobe koja želi predstavljati životne vrijednosti?! Ili, ukoliko vidite muškarca koji se proklamiše kao produhovljen a ima selfie bez majice, selfie s izvrnutim rubom bokserica i slično… Također, općenito neukusno i nema dodirnih tačaka s duhovnošću. I na kraju, ukoliko naiđete na takve “duhovne selfie-jatore”, i takve, njihove fotografije, a oni vas ne privuku, već, upravo suprotno, ne ostave dojam na vas, i vi ne postanete dio gomile koja ih slijedi (zbog njihove “atraktivnosti”), vi ste pronašli svoj duhovni mir, svoj Put. Vi ste osoba koja njeguje istinske duhovne vrijednosti!

Autor: Škola za dušu

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s