PRIČA O “CVIJETU”.

bbbbfdcksakdjafwl.

 

 

Cvijet kao glasnik iz drugog carstva ili cvijet kao biljka koja se prosvijetlila. Cvijeće kao ukras životnog prostora je degradirajuće shvatanje stoga što se kroz mnoga učenja cvijet prikazuje kao simbol nedokučivog. U ovom kontekstu, cvijet se treba uzeti u širem smislu kao ukras života samoga, ukras egzistencije, metafora slobode i ljepote. ( Još jedan od razloga zašto bijeli cvijet prilikom inicijacije u Reiki)
Buda je jednom prilikom održao „nijemu ceremoniju“ tokom koje je držao cvijet i zurio u njega. Nakon određenog vremena, jedan od prisutnih, monah po imenu Mahakasijapa, počeo je da se smije. Vjeruje se da je on jedini razumio ceremoniju. Po legendi, taj je osmijeh (tj. shvatanje) prenošen s generacije na generaciju preko dvadeset osam naraštaja učitelja, i mnogo kasnije iz njega se razvio Zen.
Opažanje ljepote u cvijetu, bez obzira na to koliko to opažanje bilo kratkotrajno, ljudima može da ukaže na ljepotu koja je osnovni deo njihovog unutarnjeg bića, njihove istinske prirode. Prvo prepoznavanje ljepote predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u procesu evolucije ljudske svijesti. Osjećanje radosti i ljubavi neraskidivo je vezano s tim prepoznavanjem. Iako nismo u potpunosti svjesni toga, cvijeće je za nas postalo izraz onoga što je najuzvišenije, najsvetije i, u krajnjem smislu, bezoblično unutar nas. Cvijeće, koje je eteričnije i osetljivije od ostalih biljaka od kojih je nastalo, postalo je glasnik iz drugog carstva, poput mosta izmeću svijeta fizičkih oblika i svijeta bezobličja. Ne samo da je posjedovalo miris koji je nježan i prijatan za ljude nego je donosilo i miomirise iz carstva duša. Koristeći riječ „prosvetljenje“ u širem smislu nego što je opšteprihvaćeno, cvijeće možemo posmatrati kao prosvetljenje biljaka. Otud cvijet, metaforički, odražava Zen i njegovo učenje.

Zen je metoda ponovnog otkrivanja iskustva života. Potječe iz Indije i Kine, a na Zapad je došao posredstvom Japana, i iako je jedan od oblika mahavana budizma, on nije religija u uobičajenom smislu riječi. Cilj je zena proizvesti transformaciju svijesti, probuditi nas iz svijeta snova i beskrajnih misli da bismo iskusili život onakvim kakav jest u ovom trenutku.

Zen ne može biti uistinu podučavan, ali se može prenositi seansama kontemplacije ili meditacije, koje se nazivaju zazen, i kroz dijaloge između učenika i učitelja, sanzen. U dijalogu koji vode učenik i zen majstor, učenik nailazi na prepreke razumijevanju, a učitelj upućuje, ali ne tako da odgovor bude očigledan.

A & N

 

O ŠKOLI ZA DUŠU

KAKO SE ISCIJELITI BEZ DOKTORA?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s