FRAGMENTI VELIKIH UČENJA

 

198871873_d336658569.jpg

Dosta nam je prava na ovo i ono, dosta nam je prava na život dok nam polako ubijaju život, dosta nam je prava na pravo.
Od dana kad je uspostavljena vladavina prava, od tada je čovjeku oduzeta sloboda; naime, iskustvo slobode u stvarnosti zamijenili su nam PRAVOM NA SLOBODU.

Pravo na slobodu ja nisam odabrao, odabrao sam slobodu, to nije isto. Bog je čovjeku dao slobodu, a čovjek čovjeku uzeo tu slobodu i dao mu umjesto slobode pravo na slobodu. Niko nikuda ne može bez poštivanja pravnih propisa vladajuće elite, a znamo kakvi su ti propisi, živimo ih i guše nas sa svih strana, ugnjetavaju, unižavaju, zavađuju i diskriminiraju u svakom pogledu.
Eto, većini krivo, vladajućima pravo, i zato vladajući kliču; živjelo pravo, živjelo pravo na pravo, jer jedino je to pravo pravo – govore nam vladajući. I tim pravom nas obespravljuju svakim danom sve više, i sve snažnije, i sve glasnije.

To čovjek radi čovjeku, i od ovakvog tretmana nisu bili pošteđeni ni najveći sinovi čovječanstva.

 

Kako to uvijek biva, najčešće su veliki učitelji nailazili na nerazumijevanje kod svojih savremenika, kao i kod slijedećih generacija. Njihova učenja, iako jednostavna i snažna, izopačena su i pogrešno tumačena, u pojedinim slučajevima čak i u bilješkama njihovih sljedbenika. Tokom narednih vijekova dodate su mnoge stvari koje nisu bile ni u kakvoj vezi sa originalnim učenjima, i koje su bile odraz osnovnog nerazumijevanja. Pojedini učitelji su bili ismijani, izvrgnuti ruglu ili ubijeni, dok su drugi bili obožavani kao bogovi. Učenja koja su pokazivala put koji je vodio izvan disfunkcionalnosti ljudskog uma, put izvan ljudskog ludila, izopačena su, te su i sama postala dijelom tog ludila.
I tako su religije u velikoj meri postale sila koja razdvaja, a ne sila koja spaja. Umesto da doprinesu okončanju nasilja i mržnje putem spoznaje o fundamentalnoj jedinstvenosti života, one su donijele još više nasilja i mržnje, više podjela među ljudima, kako onih različitih religija, tako i onih unutar iste religije. Razvile su se u ideologije, sisteme verovanja s kojima su se ljudi mogli identifikovati i na taj način uveličati lažni doživljaj o sopstvenom „ja“. Pomoću njih oni mogu da svoj život identifikuju kao „ispravan“, a tuđe kao „pogrešne“, te da na taj način definišu svoj identitet kroz svoje neprijatelje, „druge“, „nevjernike“ ili „vjernike pogrešne vjere“, za čije ubistvo često nađu opravdanje. Čovjek je napravio „Boga“ po svom liku. Vječni, Beskonačni, Neimenovani sveden je na mentalnog idola u koga je trebalo da vjerujete i obožavate ga kao ,,svog boga“ ili „našeg boga i da pritom svakog ko ne poštuje tog našeg Boga omalovažimo (barem) i javno proklamišemo njega i njegovog Boga lažnima.

According to E. Tolle, OSHO, Krishnamurti…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s