O SUFIZMU

ghgfhfdhfdhydhyfdhfhfh.jpg

 

Danas ćemo malo o sufizmu.

 

Volite li Rumija? Onda znate da je on najistaknutiji sufista.

A, volite li Osha? Jedne prilike je Osho držao predavanje na temu sufizam, i neko iz publike ga upitao; “a kada ćete zaista početi pričati o sufizmu?”

– Ja ne pričam o sufizmu, ja pričam sufizam, odgovorio je Osho.

Postoji mnogo opisa sufizma kao i njegovih početaka, danas ćemo vam prenijeti dva izvora koji zapravo nisu toliko različiti.
1- Osoba koja slijedi put sufizma naziva se sufija, derviš ili fakir. Postoje mnoge teorije o etimologiji (porijeklu, načinu nastanka) riječi sufizam. Prema nekim autorima tragove riječi sufi nalazimo u arapskoj riječi koja se izgovara suf, što doslovno znači vuna, a što ukazuje na materijal od kojeg je bila napravljena jednostavna odjeća ranih muslimanskih mistika. Drugi kažu da je to od riječi sifat (svojstvo), jer je sufija u cijelosti okićen lijepim svojstvima, a pri njemu nema pokuđenih svojstava, dok treći vele da je to od riječi safaun (čistoća).

Derviš je perzijska riječ koja je nastala od korijena dar (vrata). Ona se odnosi na osobu koja luta od vrata do vrata. Isto tako ova riječ može da predstavlja osobu koja stoji na pragu između svjesnosti o ovome svijetu i svjesnosti svijeta Božanskog, dok je fakir arapska riječ za siromaha.

osnovni koncepti islamskog misticizma kao što su pobožno siromaštvo (fakr), potpuno predavanje Bogu (tawakkul) i određeni oblici religijske prakse, poput zikrullaha, te slušanja poezije i muzike (sama’), imaju svoje paralele u prvim vjekovima islama. Postoje mišljenja da je sufizam bio neodvojivi dio ranog islama, te za onoga koji slijedi sufizam i koji živi životom „onoga koji ide putem usavršavanja”, prvi i najsavršeniji sufija bio je poslanik Muhammed, kao i njegovi ashabi i prva četvorica halifa.
2- Sufizam (arapski تصوف , tasawwuf, perzijski عرفان, Erfan) pripada mističkom učenju o islamu.

Otprilike sto godina nakon Muhamedove smrti, postojali su pobožni muslimani, koji su se odricali svakog posjeda, željeli su živjeti jednostavnim životom, a u znak asketizma odijevali su se u grube vunene haljetke (suf). Neki od njih postali su lutajući propovjednici, a drugi su živjeli u duhovnim zajednicama u kojima je bilo upadljivo mnogo žena. Po nekim značajkama, njihov način života podsjeća na kasnije franjevce.

Kroz molitvu i meditaciju sufiji su željeli ponirati sve dublje u Božju ljubav. Molitva sufijske učiteljice iz osmog stoljeća Rabie al-Adawiyye bila je: “O Bože, ako te obožavam iz straha od pakla, tada daj neka u paklu izgorim, ako te obožavam radi nade u raj, onda mi ga ne daj. No ako te obožavam zarad tebe samoga, ne ustegni od mene svoju vječnu krasotu!

Azra & Nedzad Dzakulic ❤

OVDJE MOŽETE PROČITATI VIŠE INFORMACIJA O ČUDESNOM NAKITU ŠKOLE ZA DUŠU –KLIKNITE OVDJE

Knjige možete besplatno preuzeti ovdje;

Osho – Mudrost peska (Predavanja o sufizmu)

Rumi_Sufijski_put_ljubavi

Dzelaludin Rumi – Jedino sve

Osho – Bas tako (Razgovori o pricama sufija)

Pročitajte još neke naše članke, i mnogi od njih sadrže razne druge vrlo popularne i tražene knjige;

VIŠE O ŠKOLI ZA DUŠU

KAKO SE ISCIJELITI BEZ DOKTORA

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s