ŠTA JE ATMAN, ŠTA JE JIVA (ĐIVA)

Ardhanarishvara_resized1.jpg

 

Po jednom dijelu indisjkog vjerovanja, duša se dijeli na dva dijela; ATMAN i ĐIVU.
Šta o tome kažu DREVNE VEDE, kao i neki od autora, pročitajte u nastavku teksta.

Drevne VEDE tvrde da onaj dio nas koji ne vjeruje u smrt, nikada neće umrijeti.
Duša je jednako tajnovita kao i sam Bog. O njoj znamo samo nekoliko tvrdnji. Prva tvrdnja bi svakako bila da duša nije toliko lična kao što ljudi vjeruju. Duša ne osjeća niti se kreće; ne putuje s vama dok se bavite svojim životom, niti podnosi rođenje, slabljenje i smrt. Ovo je zapravo dokaz da je duša odvojena od ovih, uobičajenih iskustava. Obzirom da isto tako duša nema oblik, nije moguće zamisliti mentalni oblik duše. Umjesto toga, duša je zapravo tačka na kojoj se susreću vrijeme i bezvremeno. Okrenuta je u oba smjera. Kada ja sebe doživljavam u ovome svijetu, bilo koji doživljaj, bilo što što mi se dešava, ja ne doživljavam svoju dušu, odnosno, ne doživljavam da se to dešava mojoj duši, ona je tada negdje iznad, ili ispod, uglavnom negdje drugo. Nema nikakve dileme da mi osjećamo njeno prisustvo, koliko god duša bila nejasna. Ali, bilo bi pogrešno i pomisliti da su duša i ličnost jedno. U Indiji duša ima dva dijela. Jedan se naziva ĐIVA, što odgovara pojedinačnoj duši koja je na dugom putovanju kroz mnoge živote, sve dok ne dosegne potpuno ostvarenje Boga.


Kad u Indiji podučavamo dijete da će, ukoliko bude dobro, njegova duša otići u raj, mi govorimo o đivi. Điva je uključena u djelovanje. na nju utječu dobra i loša djela; ona vlada našom sviješću i u njoj je zasađeno cjelokupno sjeme karme. Kakva ćete osoba postati, skriveno je u đivi a život koji stvarate za sebe iz dana u dan mijenjaće đivu.

Druga polovica duše naziva se ATMAN, i ne prati nas na našem putovanju. Ona je čisti duh, načinjen od iste suštine od koje je i Bog. Atman se ni na koji način ne može mijenjati. On nikada ne doseže Boga jer ga nikada nije ni napustio. Bez obzira na to koliko vaš život bio dobar ili loš, vaš ATMAN ostaje trajan; zapravo, najgori zločinac i najbolji svetac posjeduju istu osobinu duše kad se govori o ovom vidu postojanja duše.

“Điva ti je potrebna da bi se prisjetio ko si ti lično. Atman ti je potreban da bi se prisjetio sebe kao čistog duha”

“Điva ti je potrebna da bi imao razlog da djeluješ, misliš, želiš i sanjaš. Atman ti je potreban zbog spokoja koji je izvan cjelokupnog djelovanja”

“Điva ti je potrebna kako bi mogao da putuješ kroz vrijeme. Atman ti je potreban kako bi živio u bezvremenosti”

“Điva ti je potrebna da bi imao ličnost i identitet. Atman ti je potreban da postaneš opšti, lišen identiteta”

Kao što vidimo, iako su stopljeni zajedno kao “duša”, ova dva vida po mnogo čemu su zapravo suprotni. Kontradiktornost duše jeste u tome da ona uspijeva da se prilagodi našem svijetu vremena, razmišljanja i djelovanja dok vječno prebiva u duhovnom svijetu. Duša mora biti napola ljudska, napola božanska.

Pratite nas i na Facebooku Škola za dušu gdje svakodnevno objavljujemo zanimljive i šarenolike sadržaje.

 

PROČITAJTE JOŠ;

ZAŠTO ŠKOLA ZA DUŠU

KAKO SE ISCIJELITI BEZ DOKTORA

ČUDESNI NAKITŠKOLE ZA DUŠU

Azra & Nedzad Dzakulic ❤ ❤ ❤

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s