Lijecite se bojama – KROMOTERAPIJA

meditacija-z-dinamiko.jpg

 

U nizu kultura boja je korištena kao ljekovito sredstvo pa su stari Sumeri liječili bojom dok su u Egiptu bolesni tražili spas u hramovima svjetla i boje; na Tibetu su boje vezane uz iscjeliteljsku tradiciju, a u ayurvedi se terapija bojom primjenjuje i danas.

 

Boje su moćan alat za postizanje psihičke i fizičke ravnoteže, no unatoč tomu, gotovo da i nismo svjesni njihove moći.

Potrudimo li se upoznati moć boja, nesumnjivo ćemo doći do zaključka da one pripadaju kolekciji alata za postizanje optimalnog zdravlja. Psihološki utjecaj boja i njihovo djelovanje na naše podsvjesne mehanizme je dobro poznat.

 Djelovanje boja

Crvena: Boja nagona, vezujemo je uz fizičku energiju, vibracije su joj snažne i tople. Izaziva intenzivne osjećaje. Iako pomaže u svladavanju negativnih misli, crvena asocira i na ljutnju; ako u našem sustavu imamo previše ove boje ili je ima previše u našem okruženju, možemo osjećati iritaciju, nestrpljivost te se osjećati nelagodno.Crvena boja općenito pomaže opskrbi tijela neophodnom energijom kod umora i iscrpljenosti. Potiče kreativnost, jača samopouzdanje i snagu volje, ohrabruje, otklanja bezvoljnost i depresiju.
Terapija crvenom bojom pomoći će i kod anemije, slabe cirkulacije, proširenih vena, problema s hemoroidima. Od hrane, jedite rajčice, ciklu, trešnje, jagode, maline, crveni ribiz, lubenice, crvene naranče, rotkvice.

17474725_1811477419178652_582590994_nCRVENI REIKI ENERGETSKI PRIVJESAK

 

 

Narandžasta: Boja sigurnosti i topline. Sastoji se od boje snage (crvena) i boje duha (žuta). Stimulira um, pojačava volju za životom; izvrstan je antidepresiv. Boja breskve i marelice dobre su kod živčane iscrpljenosti. Previše narančaste može dovesti do bahatosti i prepotentnosti. Narandžasta boja tradicionalno se smatra bojom mudrosti, zbog čega swamiji često nose odjeću te boje. Budući da pomaže otvaranju uma, povezuje se s razumijevanjem i tolerancijom, te uklanja emocionalne blokade, olakšava učenje, potiče pamćenje i smiruje razdražljivost. Također, to je boja putenosti i tjelesnog užitka.Terapija narančastom bojom pomoći će i kod svih tegoba vezanih uz organe za reprodukciju, poput spolne nemoći, neplodnosti, problemima vezanim uz menstrualni ciklus, također i kod problema s mjehurom.
Pri uklanjanju navedenih tegoba pomoći će sva hrana narančaste boje poput mrkve, naranče, mandarine, marelice, bundeve

17577693_1811478902511837_1415703326_nNARANDŽASTI REIKI ENERGETSKI PRIVJESAK

 

 

Žuta: Vibracija žute pojačava mentalnu energiju, potiče odvažnost, optimizam i povećava koncentraciju. Daje osjećaj topline i svjetla. Pomaže pri donošenju odluka, ispravnih prosudbi, dobroj organizaciji, usvajanju novih ideja, potiče sposobnost da se stvari sagledaju iz više točaka. Previše žute izaziva mentalnu napetost i osjećaj zasićenosti.Žuta boja kao simbol sunca, rasta i topline, općenito budi optimizam i potiče pozitivan stav prema životu. Terapija žutom bojom pomoći će pri uklanjanju tjeskobe, osjećaja manje vrijednosti i straha, te kod bolesti želuca i jetara.Od hrane, jedite dinju, grejp, kukuruz, kruške, limun, breskve, ananas.

YUTIŽUTI REIKI ENERGETSKI PRIVJESAK

 

 

 

Zelena: Dobiva se miješanjem žute i plave. Instinktivno je tražimo kada smo pod stresom ili kod emocionalnih trauma. Stvara osjećaj ugode, opuštanja; umanjuje stres, balansira emocije. To je vesela i opuštajuća boja koja potiče znatiželju, no u prevelikim količinama izaziva hiperaktivnost i neodlučnost.Zelena boja kao boja prirode, spokoja i unutarnje ravnoteže, djelotvorna je kod stresnih situacija, poglavito onih koje se odnose na emocionalne probleme, poput ranjenog srca.Terapija zelenom bojom također će pomoći kod bolesti srca i pluća, te astme i alergije.Od hrane, jedite zelenu papriku, brokulu, grašak, sve vrste zelenih salata, zelene jabuke, zeleno grožđe, kivi, krastavce, tikvice, poriluk, šparoge.

17505724_1811474479178946_184795195_nZELENI REIKI ENERGETSKI PRIVJESAK

 

 

Plava: Boja smirenja, ali i kontrole. Poput zelene i tirkizna plava pomaže kod mentalne napetosti i umora. Inače, boja pojačava mentalne sposobnosti, potrebu za komunikacijom i kreativnim izražavanjem. U prevelikoj količini izaziva nesigurnost i nestabilnost.Plava boja općenito se veže uz sposobnost izražavanja i provodjenja zamisli, te sposobnost prilagodjavanja okolini. Terapija plavom bojom pomoći će kod uklanjanja strahova, opsesija, psihoza i uznemirenosti, a na tjelesnom nivou kod svih bolesti glave, grla, zubi i desni, te problema sa štitnjačom i vratnom kralješnicom. Ukoliko vas muče problemi poput navedenih unosite u organizam hranu plave boje, poput plavog i crnog grožđa, šljiva, borovnica, crnog ribiza.

17580189_1811474615845599_1720479437_nPLAVI REIKI ENERGETSKI PRIVJESAK

 

 

Ljubičasta: Ljubičasta boja nastaje kombinacijom plave i crvene, stoga pobuđuje hrabrost i odlučnost te omogućuje kontrolu nagona. U sebi sadrži dašak tajanstvenosti i potiče intuiciju i maštu. Previše ljubičaste vodi u impulzivnost i iluzije.Ljubičasta boja najviše se veže uz sposobnost razvoja intuitivnih i duhovnih spoznaja. Terapija tom bojom uvelike pomaže kod nedostatka samopouzdanja, te otklanja osjećaj besmislenosti. Također, pomoći će svima koji pate od čestih promjena raspoloženja, migrena i depresija. Od hrane, jedite patlidžan, ljubičasti kupus, borovnice, kupine ljubičaste smokve.

17555545_1811490205844040_471560313_n (1)LJUBIČASTI REIKI ENERGETSKI PRIVJESAK

 

Ovo su naši reiki energetski privjesci u bojama čakri, o njima više pročitajte klikom OVDJE – no, to nije kraj priče o bojama;

 

Roza: Daje osjećaj topline, umanjuje agresivnost, okružuje nas osjećajem ljubavi i ublažava samoću, pretjeranu osjetljivost i ranjivost. Dok se crvena boja povezuje sa seksualnošću, roza je vezana uz nesebičnu ljubav.

Bijela: Daje svjetlost i predstavlja energiju iz koje proizlaze sve boje. Potiče pozitivne stavove. Ipak, previše bijele može izazvati osjećaj indiferentnosti. Bijela boja općenito će nam poslužiti za pročišćenje tijela i uma, posebno u kriznim situacijama ili u stanju šoka. U tijelo je možete unijeti i preko hrane, primjerice mlijeka i mliječnih proizvoda, cvjetače, repe, celera, krušaka, banana, luka i češnjaka.

Crna: Crna je negacija energije, ne-boja. U smislu duha crna je nepostojeća boja.

Siva: Snižava energetski ton i slabi sposobnost mentalne reakcije. Boja je prilično neprikladna zbog svog pretežno negativnog djelovanja, ali može pomoći egzaltiranim osobama.

Smeđa: Daje osjećaj topline i gustoće i stoga je odlična u suzbijanju hladnoće. Potiče na povlačenje u samoću, kontemplaciju.

Osim preko hrane, boju možete unijeti u sebe i tako da staklenu čašu napunite vodom, prekrijete je komadom papira odgovarajuće boje i ostavite je sat ili dva na suncu. U cilju postizanja sklada i privlačenja poželjne energije, općenito je preporučljivo okružiti se bojom koja vam je tog trenutka iz bilo kojeg razloga nužna. Nosite odjeću te boje, te prostor u kojem boravite ispunite cvijećem i predmetima te boje.

U cilju iscjeljenja ili olakšanja tjelesnih tegoba, možete se poslužiti metodom vizualizacije, tako da na oboljeli dio tijela usmjerite zamišljeni snop određene boje.

Za početak, činite to najmanje 3 minute, pa postupno produžite meditaciju do 10 minuta.

Pritom možete desni dlan položiti preko čakre solarnog pleksusa (nalazi se u visini gornjeg dijela trbuha, ispod rebara), a lijevi na bolno mjesto.

Ukoliko imate poteškoća s vizualizacijom, isti učinak postići ćete i promatranjem određene boje, npr. slike ili predmeta te boje. Tada boju jednostavno mentalno usmjerite prema oboljelom dijelu tijela.

Zaboravite šarene pilule, i zamijenite ih šarenilom boja! Sve što trebate, jest obojiti svoje misli i svoj svijet bojama po osobnom izboru.

 

meditacija-z-dinamiko

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s