Dobrobiti Yoge za vase tijelo

Joga povećava gipkost

Joga ima više od 30 poza koje djeluju na zglobove, uključujući i one koji se vrlo rijetko ili gotovo nikad ne razgibavaju.

Joga podmazuje zglobove, tetive i ligamente

Poze u jogi mogu ojačati tetive i ligamente cijelog tijela. Mnogi entuzijasti fitnesa imaju problema sa istezanjem raznih tetiva, ligamenata i mišića. Prednost joge je u tome što kombinira vježbe istezanja kojima se tijelo savija pomoću međusobno povezanih pokreta. Takve su prirodno povezane poze manje bolne, te rezultiraju većom učinkovitošću.

Joga masira unutrašnje organe u tijelu

Joga je jedina aktivnost koja u potpunosti masira unutrašnje organe i žlijezde. Osoba sa uravnoteženim endokrinim sistemom, koji uključuje hipofizu, štitnjaču, adrenalinsku žlijezdu, gušteraču i spolne žlijezde je uglavnom vesela, energična i jaka. Neuravnoteženi endokrini sistem rezultira depresijom, poremećajem u težini, te visokim stupnjem stresa. Razne poze u jogi rade na pojedinim žlijezdama kako bi im povećali dotok krvi. Uz pomoć takve aktivnosti žlijezde se bolje obskrbljuju kisikom i hranjivim tvarima koje su im potrebne za zdravo funkcioniranje. Redovito vježbanje joge osigurava nesmetan rad žlijezda.

Joga vrši detoksikaciju

Bavljenje jogom osigurava protok krvi kroz tijelo. Tijelo se opušta i revitalizira dok specifične poze masiraju unutrašnje organe. Uz to što ga hrani, joga također i izbacuje toksine iz tijela. Stoga joga odgađa starenje i vraća energiju.

 

Ali, Joga je i puno više od fizičkog razgibavanja, joga ima moć da vas transformiše.

Jpgajte, krenite sami kod kuće sa jogom, na youtubeu imate odličnih video prezentacija kako za početnike tako i za one napredne.

16684103_1252131841529119_9203725095991219790_n

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s