Šta je potrebno za meditaciju?

Osnovne pretpostavke za svladavanje vještine meditiranja su otvorenost, spremnost za njeno usvajanje i, naravno, strpljivost, jer se ništa, pa tako ni meditacija, ne može naučiti od danas do sutra.

Iako se osnovne tehnike mogu svladati samostalno uz pomoć priručnika, ipak je najbolje da se priključite registriranoj meditacijskoj grupi koja djeluje pod vodstvom stručnog učitelja ili voditelja u ‘Školi za dušu’.

Nakon što uz pomoć stručnjaka savladate osnovne tehnike, meditiranje prakticirajte svakodnevno, po mogućnosti u isto vrijeme, u trajanju od oko 20 minuta.

Naime, meditacija daje rezultate samo ako se prakticira redovito i permanentno. Dakle, da bi meditacija blagotvorno djelovala, svakodnevno si poklonite vrijeme rezervirano samo za vas i vaše relaksiranje. Kako je, osim redovitosti, važno i to da za vrijeme prakticiranja imate apsolutni mir, mjesto za vaše meditiranje mora u pravom smislu biti vaša oaza mira u kojoj vas nitko i ništa, pa ni vaši ukućani ili telefon, neće ometati, jer u protivnom od meditiranja i efekta koje ono donosi neće biti ništa. K tome, ako je to ikako moguće, mir i mjesto za meditiranje, umjesto u zatvorenom prostoru, pronađite vani, u prirodi.

Za meditiranje obucite što udobniju odjeću od prirodnih vlakana, a stopala utoplite pamučnim soknama, a možete je prakticirati i bosi. Atmosferu mira možete potaknuti i svjetlom svijeća, mirisnim lampama ili štapićima te duhovnom muzikom koja smiruje. Kada je riječ o vrsti sjedenja i položaju tijela, glave i ruku, za vrijeme meditiranja najvažnije je da između različitih položaja u dogovoru s učiteljem izaberete onaj koji vam najbolje odgovara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s